Noi cercetări publicate în jurnalul PLoS One arată că mai periculos decât zahărul în ceea ce priveşte sănătatea este uleiul de soia.
Cercetătorii au modificat dieta unor şoareci astfel încât să conţină 40% grăsimi. Primul tip de dietă încercat conţinea grăsimi saturate, în mod special provenite din ulei de cocos. Cel de-al doilea tip de dietă conţinea gărsimi nesaturate, provenite în mare parte din ulei de soia. De asemenea, cercetătorii au încercat şi două versiuni de dietă bogată în grăsimi modificată astfel încât să includă şi fructoză.
Au presupus astfel că şoarecii care au consumat fructoză urmau să se îngraşe mai mult şi să dezvolte rezistenţă la insulină. Însă nu s-a întâmplat aşa. În schimb, şoarecii care au consumat ulei de soia, fără adaos de fructoză în dietă, au luat mai mult în greutate cu 9% decât şoarecii care au consumat şi fructoză. Comparativ cu şoarecii care au consumat grăsimi saturate provenite din ulei de cocos, şoarecii care au consumat ulei de soia s-au îngrăşat cu 25% mai mult! În plus, cei care au consumat ulei de soia au prezentat un ficat gras şi un nivel de rezistenţă la insulină crescut - semne ale unui risc sporit de apariţie a diabetului şi a sindromului metabolic.
"A fost o surpriză, dat fiind că majoritatea oamenilor cred că acizii graşi nesaturaţi (precum cei regăsiţi în uleiul de soia) ar trebui să fie sănătoşi", a explicat autorul studiului, Poonamjot Deol, biolog de la University of California.