Mulți oameni asociează obiectele cu anumite amintiri și sunt nevoiți să inventeze explicații amănunțite și povești cu tâlc doar ca să nu trebuiască să arunce din ele, dar iată și alte simptome pe care le au.
1. Nu pot renunța la lucruri fără să aibă crize de anxietate
O astfel de persoană este întotdeauna blocată într-o dilemă, dacă lucrurl respectiv îi va trebui sau nu vreodată. În mintea ei apar tot felul de întrebări și ajunge astfel să nu mai elibereze nici un pic de loc, iar aici poate fi vorba despre o lampă stricată, dar pe care nu o repară niciodată, o comodă tv cu evidente urme de utilizare sau haine vechi, rupte și pătate sau care oricum nu îi mai vin, în ideea că poate poate va reveni la dimensiunile dinainte.
2. Nu știu unde să-și pună lucrurile
Oamenii care au această problemă sunt foarte nehotărâți în privința locului pe care îl are fiecare obiect în parte și consideră, de exemplu, că un tablou decojit poate arăta stilat în sufragerie, deasupra canapelei, dar deoarece în sinea ei persoana respectivă știe că nu merită efortul de a fi expus, tabloul ajunge să stea ascuns în debara.
3. Le este greu să facă ordine
Pentru că nu știu pe ce să pună mai mult preț, nici nu știu cum să-și aranjeze lucrurile, dar vestea bună este că de fapt nu sunt deloc materialiști ci doar încearcă să-și păstreze ei toate posesiunile și dacă nu găsesc ceva intră în panică, ceea ce se poate lăsa cu acuzații de furt.
4. Sunt posesivi
Toată lumea este posesivă cu lucrurile care contează, dar acest tip de oameni se enervează foarte tare și dacă doar le atingi un pic lucrurile. Ei sunt mereu anxioși că cei din jur ar putea pune mâna pe ce este al lor și astfel să distrugă lucrul respectiv. Aceste îndoieli strică relații și fac persoanele respective să fie toxice pentru cei din jur.
5. Gânduri obsesive
Din frica de a nu rămâne fără ceva, își verifică în continuu coșul de gunoi, ca să se asigure că nu au aruncat din greșeală ceva, dar foarte puțină lume apreciază acest comportament. Lipsa puterii de concentrare strică ziua cuiva care astfel nu se mai poate concentra nici la muncă și ajunge să se întrebe constant dacă totul este la „locul” lui.
6. Din cauza afecțiunii de care suferă, aceste persoane pot deveni izolate
Când ești obsedat cu privire la lucrurile tale și te întrebi mereu dacă sunt în regulă, ai tendința să stai mai mult cu ele decât cu alți oameni, ceea ce înseamnă izolare față de familie și prieteni. Această problemă se tratează cu ușurință prin psihoterapie, dar singurătatea poate distruge vieți.
Află cum se simt oamenii care acumulează lucruri toată viața
Pentru a simplifica totul, un individ care toată viața strânge diverse lucruri, devine anxios atunci când trebuie să renunțe la ceva din posesiunile lui și astfel ajunge să acumuleze tot felul de „nimicuri”, multe dintre ele fiind de fapt inutile și blocându-i drumul de acces în casă, dar multă lume nu vede acest lucru ca pe o boală.