Tratamentul tradițional pentru schizofrenie presupune doze serioase de medicamente anti-psihotice, care sunt eficiente, dar au efecte adverse neplăcute, precum acumularea kilogramelor și extenuare, însă multe persoane apelează și la consiliere psihologică, după care în decurs de un an de zile pot opri medicația. Chiar dacă psihoterapia ajută în cazurile de schizofrenie, este important să înțelegi că există mai multe tipouri de terapie, printre care se numără și...
1. Psihoterapie individuală
Aceste sedințe sunt eficiente doar dacă pacientul se ține de program și se concentrează pe gândurile, sentimentele, relațiile și experiențele din prezent. După ce acestea au fost împărtășite cu un specialist, persoanele cu schizofrenie ajung să se cunoască mai bine și să-și înțeleagă problemele. Tot astfel ajung să diferențieze și realitatea de halucinații.
2. Grupuri de întrajutorare
Există câteva grupuri care sprijină persoanele bolnave de schizofrenie și sunt alcătuite tocmai din persoane suferinde, care își împărtășesc experiențele una alteia. Prin interacțiunea cu alți schizofrenici și împărătășirea simptomeleor, oamenii realizează că nu sunt singurii care trec prin așa ceva. În plus, cei care fac parte din astfel de grupuri ajung să înțeleagă că și alte strategii îi pot ajuta, precum schimbarea dietei și meditații eliberatoare de stres, iar astfel crește stima de sine și numărul interacțiunilor sociale.
3. Antrenament social
Acesta presupune exersarea abilităților sociale, a comunicării, dar și a independenței, prin efectuarea mai multor pași. Adesea, acest antrenament are loc în grupuri mici și jocuri de role-play, iar terapeuții și membrii grupului oferă la final feedback.
4. Terapie psiho-socială
Reabilitarea psiho-socială pune accentul pe pregătirea vocațională a fiecăruia și cei care trec prin așa ceva învață cum să interacționeze cu alții și să trăiască într-o comunitate păstrându-și locul de muncă. De exemplu, unele persoane învață despre cum să aplice la un anunț de angajare, altele cum să călătorească cu transportul în comun, cum să aibă grijă de propriul buget și cum să nu rateze nici o întâlnire importantă.
5. Terapie comportamentală
Gândurile și acțiunile distructive se pot dezvolta încă din copilărie sau adolescență, dar în astel de cazuri psihologul ajută la schimbarea acestor comportamente în gânduri și acțiuni mai benefice și pozitive. Prima oară sunt identificate comportamentele nocive, apoi se lucrează asupra încrederii în sine și se încearcă schimbarea atitudinii, pentru ca pacientul să poată avea o viață mai bună.
Deși la ora actuală nu există un tratament pentru schizofrenie, boala poate fi ținută sub control prin terapie și medicamente, dacă se recunosc din timp simptomele și se integrează individul în societate prin diverse metode. Acestea fiind zise, primul pas, acela de a recunoaște problema și a cere ajutor este cel mai greu și totodată cel mai important. Unii oameni cu asemenea probleme se tem de eticheta care li se va pune, dar între medic și pacient există confidențialitate și specialiștii sunt antrenați special pentru a recunoaște problemele și a pune un diagnostic corect.
Află dacă terapia poate vindeca schizofrenia
Schizofrenia este o boală psihică acompaniată de halucinații ce afectează creierul, emoțiile, relațiile și puterea de decizie a unei persoane.