Albă ca Zăpada sau Lămâiţa
Fiind una dintre cele mai iubite prăjituri de casă, cel mai probabil nici nu vei apuca să o scoţi de la cuptor că cei dragi vor dori să o devoreze.
Foi: 3 ouă mari, 8 linguri de ulei, 200 de grame de zahăr, 50 de grame de lapte, 550 de grame de făină de grâu, o linguriţă de praf de copt stins cu zeamă de lămâie, un praf de sare. Cremă: un litru de lapte, 200 de grame de zahăr, 250 de grame de griş, 250 - 300 de grame de unt, 2 lămâi, o esenţă de vanilie, zahăr pudră pentru final.
1. Pregăteşte aluatul pentru foi amestecând cu mixerul ouăle cu sarea, zahărul şi uleiul.
2. Adaugă făina şi praful de copt stins cu zeamă de lămâie, după care frământă bine aluatul.
3. Lasă aluatul la dospit pentru 20 de minute, pentru a fi mai uşor de întins.
4. Împarte compoziţia în 4 bucăţi, presară făină pe un tocător sau direct pe masă şi începe să întinzi foile. Înţeapă-le ici-colo cu o furculiţă şi coace-le pe fiecare timp de 4 - 5 minute la 200 de grade Celsius, sau până se rumenesc.
5. Pune laptele la fiert cu zahărul, esenţa de vanilie, coaja de lămâie dată pe răzătoare mică şi untul. Când fierbe laptele, adaugă grişul în ploaie şi amestecă cu un tel, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Lasă să fiarbă 2 - 3 minute, după care pune cratiţa la răcit, dar acoper-o cu o folie sau un capac, pentru a nu se forma o crustă deasupra.
6. Începe să umpli prăjitura. Aşază o foaie de copt, apoi un strat de cremă, după care următoarea foaie şi tot aşa. Acoperă prăjitura cu un tocător de lemn mare şi aşază peste el greutăţi pentru a presa prăjitura.
7. Nu umbla la ea pentru o noapte întreagă, iar între timp aceasta se va şi înmuia.
8. Presară zahăr pudră şi taie marginile, după care tai-o după bunul plac.
Poftă bună!
Sursa foto Articolul anterior Cartofi wedges glazuraţi cu miere şi muştar Articolul următor Chec pufos cu dovleac