Brânză vegetală din fistic
Această rețetă fără lactate este bună atât în perioada de post cât și pentru vegetarieni. Singura parte dificilă este să nu mănânci fisticul înainte de a-l pregăti.
1 lingură sirop de arțar, 1 lingură pudră de agar-agar (geloză), 1 lingură oțet de mere, 2 căței de usturoi, 2 vârfuri de sare, 40 g drojdie, 150 g fistic, 350 ml apă, zeama de la jumătate de lămâie stoarsă
1. Se lasă fisticul la înmuiat cu un vârf de sare pentru cel puțin o oră.
2. Se pune într-un blender jumătate din apă și restul ingredientelor, în afară de pudra de agar și se amestecă bine până se omogenizează.
3. Se pune restul de apă într-o oală să fiarbă la foc mediu împreună cu pudra de agar și se amestecă constant timp de 5 minute pentru a nu se forma bule individuale care să rămână la fundul vasului.
4. Se ia oala cu agar de pe foc și se încorporează amestecul de fistic apoi se tornă totul într-o formă rotundă, o cratiță sau eventual o formă de tort, și se lasă la răcit pentru două ore. Se poate consuma în decurs de trei zile de la preparare.