Broccoli cremos cu cartofi gratin
Acest preparat este sățios și folosește toate părțile de boccoli, chiar și acele cozi care în mod normal ar fi aruncate. Se gătește rapid și este sănătos.
1 vârf nucșoară, 1 cățel mare de usturoi, 1 cană și 1/2 smântână, 2 linguri unt nesărat, 2 mănunchiuri de brocolli, 2 lingurițe frunze de cimbru proaspăt, 2 căni cașcaval ras, 600 g cartofi albi, sare, piper
1. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius, timp în care se unge cu puțin unt o tavă de copt.
2. Se topește restul de unt într-o cratiță, pe foc mediu, și i se adaugă usturoiul curățat și tocat mărunt, apoi se amestecă continuu timp de 30 de secunde.
3. Se spală, se curăță și se taie felii subțiri cartofii, apoi se adaugă în cratița cu unt alături de mănunchiurile de broccoli spălat, curățat și desfăcut în bucățele mici, peste care se toarnă smântâna, cimbrul tocat mărunt, nucșoara proaspătă, 1/2 linguriță sare și piper proaspăt măcinat.
4. Se aduce la punctul de fierbere, pe foc mediu, și se gătește amestecând continuu, până când cartofii absorb din zeamă și restul începe să se îngroașe, adică timp de 1-2 minute.
5. Se ia de pe foc și se pune 1 cană de cașcaval ras, apoi se transferă conținutul în tava pregătită și se distribuie în mod uniform cartofii și bucățelele de broccoli.
6. Se pune deasupra restul de cașcaval și se acoperă cu folie de aluminiu, după care se bagă la cuptorul preîncălzit până când furculița intră ușor în cartofi, adică aproximativ 35 de minute.
7. Se îndepărtează folia și se mai ține tava în cuptor încă 15 minute, până când conținutul începe să fiarbă și să-și schimbe culoarea în maro.
8. Se scoate din cuptor și se lasă 10 minute la răcit înainte de a fi servit.
Articolul anterior Brioșe de ciocolată cu fructe, fără coacere Articolul următor Chec-musaca cu pâine și carne tocată