Chiar dacă alegi un pui cu piure şi broccoli sau o reţetă nouă, cu cât găteşti mai mult, cu atât vei şti mai natural cât timp îi trebuie fiecărui preparat să se gătească cum trebuie. Ţinând cont că există o mulţime de combinaţii posibile este greu de alcătuit un ghid universal, dar există câteva trucuri de care poţi ţine cont, chiar dacă îţi trebuie un pic de timp să te obişnuieşti.
1. Fă alegeri sănătoase şi nu te complica
Toată lumea abia aşteaptă să vadă ce mai găteşti, cu toţii sunt entuziasmaţi când li se înfăţişează ceva nou, dar de cele mai mult ori asta îţi ia mai mult timp decît te-ai aştepta. Indiferent dacă alegi să găteşti cu o nouă metodă sau doar să prepari o carne cu care nu ai mai lucrat, ar trebui să-ţi iei cel puţin 15 minute în plus faţă de cât estimai iniţial, asta dacă toate celelalte preparate îţi sunt cunoscute.
De asemenea, rămâi pe cât se poate la preparate uşor de făcut, pe care le-ai mai gătit şi altădată şi nu te abate tocmai acum de la reţeta pe care o faci de obicei, ca să nu existe riscul să trebuiască să o iei de la început. Dacă ai posibilitatea de a chema pe cineva să te ajute nu eyita, asta te va scăpa de o grijă în plus şi nu încerca să faci absolut totul în casă. Îţi poţi prepara singură dressingul pentru salată, dar fii sigură că ai muştar, oţet şi alte ingredinte, pentru că prepararea lor durează foarte mult şi de obicei, inovaţiile în bucătărie nu sunt tocmai reuşite. Invitaţii nu se vor supăra nici dacă vei pune uleiul şi oţetul direct pe masă, pentru ca fiecare să-şi poată asezona după bunul plac legumele deja tăiate de tine.
În ceea ce priveşte câte feluri ar trebui să aibă masa servită la tine , asta depinde numai de cât te simţi tu de confortabil. Dacă este totuşi vorba despre o cină în timpul săptămânii, nu este nimic greşit în a servi un singur fel de mâncare, toată lumea va înţelege lipsa de timp şi va aprecia simplitatea şi bunătatea unei tocane sau supe de casă.
2. Fă-ţi un program
În primul rând, stabileşte foarte clar ora la care va fi servită masa. Notează-ţi undeva tot ce ai de făcut şi tot ce îţi trebuie. Dacă nu te iei neapărat după o reţetă anume, o simplă căutare pe internet te va ajuta să afli în cât timp se prepară ceva sau temperatura de gătire a preparatelor. Lista de mai jos te va ajuta dacă vei dori doar să coci câteva legume.
Dovlecel, ardei, mazăre, roşii: 10-20 minute;
Boabe de muştar, varză: 6-10 minute, în funcţie de cât vrei să fie de crocante;
Brocoli, salată, varză de Bruxel, conopidă: 15-25 minute;
Ceapă: 30-45 minute;
Ciuperci: 20-40 minute, în funcţie de mărime;
Morcovi, cartofi, sfeclă: 35-60 minute, în funcţie de mărime.
Legumele sunt coapte când le înţepi uşor cu o furculiţă şi au margini crocante.
3. Ţine-te de program
Odată ce ai stabilit foarte clar ce vrei să găteşti şi cât îţi ia fiecare preparat, nu te mai abate de la plan orice ar fi. Dacă îţi vine în minte o altă idee sau cineva îţi sugereză ceva, lasă pe altă dată, vor mai exista şi alte ocazii. Gătitul ar trebui să fie ceva distractiv şi relaxant, nu lăsa nimic să-ţi strice experienţa, cu atât mai puţin graba. Dacă, să zicem, găteşti pui cu cartofi sau morcovi, este posibil ca uneori să se facă mai repede carnea, caz în care nu este nici o problemă, o poţi scoate liniştită din tavă să o pui într-un alt recipient şi să o acoperi cu o folie de aluminiu, pentru a rămâne caldă. Nu uita că dacă faci ceva cu bacon, cârnaţi sau alte mezeluri, le poţi prepara mai întâi pe acestea, întrucât ele îşi lasă o grăsime foarte gustoasă, iar astfel vei face economie de ulei şi vei avea de spălat mai puţine vase.
Bucătărie la superlativ - vezi în cât timp se prepară alimentele
Când prepari o masă complexă, pentru mai mulţi invitaţi, vrei ca toate să rămână calde şi să fie gata în acelaşi timp. Acest lucru îl poţi face cu uşurinţă dacă urmezi câteva principii simple.