Oricine poate suferi de stres, indiferent de poziția socială, banii din cont, sex, religie sau realizări, iar o femeie însărcinată poate chiar avorta din această cauză, în timp ce bărbații sunt cei mai afectați pe partea de productivitate.
Ce este stresul
Multă lume confundă stresul cu depresia și furia, dar cel dintâi este o forță ce creează în creierul tău tot felul de gânduri ce te împiedică să duci o viață normală. El este periculos deoarece poate duce la pierderi exagerate de greutate, căderea părului, boli mentale, depresie, anxietate și chiar diabet, ceea ce dovedește că de fapt toată lumea suferă de stres la un moment dat, fie că este din cauza partenerului de viață, a unui examen sau a locului de muncă.
Care este cauza stresului
Tu singură trebuie să descoperi acest lucru, deoarece aria se întinde de la un loc de muncă sub pregătirea ta, un job prost plătit, certuri în familie, un împrumut la bancă, până la o facultate prost aleasă și apropierea sesiunii. Toate acestea duc la deteriorarea relațiilor interpersonale, comportament agresiv, picarea examenelor, concedierea de la locul de muncă, imposibilitatea de plată a datoriilor pentru că nu mai poți gândi limpede și multe altele.
Cum să faci față stresului de la locul de muncă
Fă din munca ta o joacă, spune glume și lasă greutățile să treacă pe lângă tine.
Nu mai prelua responsabilități suplimentare și lasă-ți colegii să-și facă singuri treaba, iar daca te simți depășită de situație, cere și tu ajutorul, nu este nimic rușinos în acest lucru. Dacă totuși consideri că dai tot ce ai mai bun sau că ești ignorată constant și pur și simplu nu mai poți să lupți, pentru că nu ești oricum recompensată pe măsură, cere o mărire de salariu sau dă-ți demisia și caută în altă parte.
Nu-ți fie frică să-ți schimbi profesia, pentru că s-ar putea să te surprindă faptul că nu ai încercat mai devreme alte oportunități. În situația în care decizi să rămâi la actualul loc de muncă, încearcă să prioritizezi sarcinile și să le împarți în calupuri mai mici, în funcție de obiectivele pe termen scurt sau lung.
Stresul îți influențează performanța
În primul rând, colegii tăi de birou te vor privi ca pe acea persoană care e mereu prost dispusă și întârzie tot timpul, deoarece stresul te ține trează noaptea, ceea ce se reflectă în ora la care te trezești și în cum te pregătești pentru a doua zi. Pentru a evita astfel de neplăceri și a împiedica stresul să-ți acapareze viața e bine să ignori toate lucrurile care te enervează. Dacă te lași acaparată de stresul de la muncă, nu vei mai putea să-i înțelegi nici pe cei dragi, așa că nu-ți amesteca viața personală cu cea profesională. Încearcă să conștientizezi faptul că cu cât mai puțin stres resimți cu atât mai puține probleme vei avea, deci înainte de a fi supărată pe ceva sau cineva, pune-te în locul persoanei respective și vei vedea că și ea are probleme.
Descoperă cum să faci față stresului de la locul de muncă
Stresul te seacă de energie și te face să pari tot timpul nervoasă, iar la muncă este cu atât mai greu să-i faci față, dar în primul rând trebuie să te înțelegi și să fii sigură pe tine, pentru a identifica ce anume te stârnește.