Conform Dr. Maryan Zamani, medic estetician, acidul hialuronic (HA) este esențial pentru menținerea hidratării, dar poate fi degradat de mecanismele radicalilor liberi, din cauza expunerii la razele UV. Aplicat local, el activează mecanismele pielii și îi păstrează acesteia sănătatea.
Ce este acidul hialuronic
Acidul hialuronic se găsește printre ingredientele multor creme, dar este produs în cantități reduse și de către organismul uman. Substanța activă din acesta acționează ca un magnet ce ajută celulele să rețină cât mai multe substanțe nutritive, astfel încât pielea să fie mai hidratată și sănătoasă. Un gram de acid hialuronic poate păstra până la șase litri de apă, de unde vine și puterea sporită de hidratare.
Efectele acidului hialuronic
1. Când pielea este suficient de hidratată, ea este mai catifelată și mai elastică, deținând o strălucire naturală.
2. Când pielea este hidratată, liniile de expresie și chiar ridurile mai adânci se diminuează, deci acidul hialuronic este un ingredient perfect pentru cei cu tendințe de îmbătrânire prematură.
3. Acest tip de acid face minuni în ceea ce privește pielea sensibilă și erupțiile cutanate, dar ajută și în cazul tenului gras.
4. Cercetările recente sugerează că acidul hialuronic are proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că acționează împotriva radicalilor liberi, precum poluarea și alți agenți.
Cât de sigur este să folosești acid hialuronic în fiecare zi
Spre deosebire de alți acizi, meniți să exfolieze, acesta nu provoacă reacții adverse când este aplicat local. El este un agent hidratant puternic, dar tocmai de aceea, la început, cel puțin pe pielea sensibilă, trebuie aplicat în doze mici și doar de două-trei ori pe săptămână, ca în timp să se crească frecvența și doza.
Cum știi că ai nevoie de acid hialuronic
Pe măsură ce trec anii, cantitatea de acid hialuronic produsă de organism scade și celulele își pierd forma, moment în care apar ridurile, deci dacă vrei să-ți păstrezi aspectul tineresc, e bine să încorporezi în rutina ta de îngrijire a pielii și acidul hialuronic.
Spre deosebire de pielea uscată, pielea deshidratată are tendința să pară mată și lipsită de elasticitate, ceea ce adesea se traduce printr-o senzație de piele care strânge și este sensibilă. Aici intervine acidul hialuronic, care are capacitatea de a reține până la de 1000 ori greutatea lui în apă.
Ce este acidul hialuronic și cum acționează acesta
În acidul hialuronic se găsește cheia pentru o piele fină și întinsă, dar pielea oricum produce o cantitate foarte mică din acest compus, insuficientă, din păcate, pentru a păstra hidratarea naturală.