Iată câteva îndeletniciri cruciale pe care copiii ar trebui să le poată face singuri, ca să fie indivizi de succes.
1. Să câștige bani și să aibă grijă de ei
Îți poți învăța copilul anumite lucruri de bază despre economie la fel ca atunci când a învățat să numere, deoarece pănâ la vârsta de 13 ani, copiii ar trebui să poată face economii din banii lor de buzunar, să fie conștienți de valoarea anumitor lucruri de bază, să înțeleagă diferența dintre cardurile de credit și debit și să fie în stare să ia decizii privind proprii bani.
2. Să facă treburi casnice simple
Potrivit specialiștilor, copiii pot face destul de multe lucruri în casă de la o vârstă fragedă, cum ar fi să strângă masa sau să pună rufele la spălat. Până la 13 ani, ar trebui să poată să-și calce singuri haine lejere, să umple mașina de spălat, să-și schimbe așternuturile, să spele o mașină, să facă curat în baie sau bucătărie. Părinții ar trebui să fie constanţi cu cererile și să-și încurajeze mereu copiii.
3. Să-și facă de mâncare
Gătitul este o aptitudine pe care orice copil trebuie să o aibă pentru a deveni adult independent. Puteți începe împreună, cu rețete simple precum sendvișuri, ouă, paste, supe și salate, ca până la 13 ani să poată pregăti singur o masă ușoară pentru toată familia, să urmeze o rețetă și să lucreze cu echipamentul din bucătărie. Nu uita să-ți înveți copilul despre igienă și echipament de protecție.
4. Cumpărături
Este întotdeauna o idee bună să-ți iei copilul la cumpărături să te ajute la bifarea alimentelor de pe listă, în alegerea sortimentelor sau păstrarea unui buget fix, deoarece așa învață cum să citească etichetele și cum să nu se abată de la ce trebuie să cumpere. Nu uita să stabilești o limită dacă vrei să-ți recompensezi copilul, pentru că un studiu realizat de cercetătorii de la University of Kansas a scos la iveală faptul că 50% dintre copiii care și-au însoțit părinții la magazin le-au cerut câte ceva și doar 50% dintre aceștia au rezistat tentației.
5. Igiena personală
Experții mărturisesc că aproape toți copiii de 10-11 ani vor învăța în mod natural bazele igienei, dar sunt lucruri pe care părinții ar trebui să le discute cu cei mici înainte de a fi prea târziu, cum ar fi importanța dușurilor zilnice, folosirea deodorantului, schimbarea hainelor, bărbieritul, igiena orală și cum să-şi cunoască și înțeleagă propriul corp. Trebuie să fii un model pentru copilul tău și să-i explici de ce sunt necesare unele lucruri.
6. Primul ajutor
Cunoștințele de prim ajutor îi ajută pe cei mici să nu plângă mereu când se lovesc și să se ajute singuri dacă nu e nimeni prin preajmă, drept pentru care în Marea Britanie, Crucea Roșie militează pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în programa școlară. Anumite studii au demonstrat că un copil de 4-5 ani este deja în stare să memoreze corect numărul de la urgențe, să estimeze cum trebuie respirația cuiva și să memoreze corespunzător pozițiile în care își poate reveni cineva accidentat. Abilitățile pentru cei mai mari includ oprirea sângerărilor și tratarea arsurilor.
7. Managementul timpului
Managementul timpului este esențial deoarece orice copil ar trebui să poată planifica ceva, să prioritizeze și să lucreze cu spor. Încearcă să-i oferi celui mic câteva resurse cu care să lucreze și să poată fi mai eficient cum ar fi alarme pe telefon sau calendare speciale și spune-i că este mult mai ușor să te decizi ce să faci și când să faci dacă îți notezi. Dă-i cadou de ziua lui un ceas, ajută-l să se distreze și oferă-i exemple bune de conduită.
8. Abilități sociale
Este important să-ți înveți copilul bunele maniere cât mai curând posibil, așa că încurajează-l să împartă ce are, să fie politicos și să-i respecte pe cei mai în vârstă. De exemplu, evenimentele în familie reprezintă mediul propice de a-i preda o lecție despre cum să fie o gazdă bună sau cum să se comporte la masă și nu uita de regulile de comportare în online, care sunt foarte importante în ziua de astăzi. Regulile de bune maniere îți vor ajuta copilul în societate, mai târziu în carieră și îi vor face să fie apreciat.
9. Orientarea în spațiu
Cât de curând, copilul va vrea să conducă sau să călătorească singur și este important să știe cum folosească un GPS, o busolă și cum să citească o hartă. Până la vârsta de 13 ani, copiii trebuie să poată memora locațiile familiare și să citească semnele de circulație și există destule resurse online care te vor ajuta să îl înveți aceste lucruri.
10. Inteligență emoțională
Mulți copii, dar și mulți adulți nu pot face față emoțiilor precum furie, stres și anxietate, de aceea este important să învățați, eventual împreună, să identificați sentimentele, să înțelegeți situațiile, să faceți față emoțiilor și să cereți ajutor cuiva dacă de asta aveți nevoie. Realizarea faptului că tristețea ocazională nu este un semn de slăbiciune, iar emoțiile te ajută să treci peste situațiile dificile este o aptitudine care îți va ajuta copilul pe viitor.
Ce trebuie să înveţe orice copil înainte de a împlini 13 ani
Conform unora dintre psihologi, preadolescența este între 9-13 ani și reprezintă o perioadă de tranziție de la atașamentul de părinți către detașare, iar părinții ar trebui să-i lase pe cei mici să crească și să devină independenți. Pentru a face această tranziție mai ușoară, adulții ar trebui să-i învețe pe copii unele lucruri esențiale până la vârsta de 13 ani.