Când vei avea un copil vei descoperi foarte multe lucruri noi despre tine, unele te vor face mai puternică, altele îţi vor scoate în evidenţă vulnerabilităţile, dar decizia de a avea un copil este foarte importantă. Poţi lua următoarele informaţii ca pe o pregătire sau ca factori care să încline balanţa şi să-ţi facă alegerea mai uşoară.
1. Să faci un copil nu este chiar atât de uşor
Unii oameni sunt în stare să se înmulţească fără nici o problemă, dar alţii au multiple încercări nereuşite. Există femei care întâmpină greutăţi când vor să rămână însărcinate, pentru că organismul uman lucrează în ritm propriu. Deci dacă vrei să ai un copil la o dată bine stabilită încearcă să te linişteşti şi oferă-ţi un pic mai mult timp.
2. Primele luni de viaţă ale copilului sunt o adevărată tortură
Dacă eşti printre cei care cred că plânsul celui mic te scoate din sărite, iar programul tău de somn este dat peste cap de alăptat atunci linişteşte-te cu gândul că dacă treci cu bine peste primele luni şi nu înnebuneşti eşti un supererou, poţi supravieţui la orice. Este imposibil să-ţi imaginezi cum e să te trezeşti în miez de noapte, din două în două ore, când somnul ţi-e mai dulce, ca să calmezi un copil care zbiară aparent fără motiv. În plus, cel mic creşte foarte repede şi îţi e din ce în ce mai greu să îl iei în braţe, iar minunatele hăinuţe pe care i le-ai cumpărat cu atâta drag îi rămân repede mici, ceea ce îţi produce alte frustrări. Cel mai important de ţinut minte este că oricât de rău pare să meargă treaba tu vei trece peste, deoarece toate acestea sunt presărate cu momente preţioase şi vei ajunge chiar să îţi mai doreşti încă odată această experienţă.
3. Îţi va fi dor să dormi şi vei simţi lipsa somnului
Chiar şi după perioada de bebeluş poţi avea probleme cu somnul, deoarece mulţi copii mici au coşmaruri, vin să se bage în patul părinţilor sau se trezesc foarte greu pentru grădiniţă. Este indicat ca oricât de milă ţi-ar fi de cel mic sau oricât de mult ai dori doar să dormi, să nu îţi laşi copilul să doarmă cu voi în pat, pentru că îi va fi mai greu să înţeleagă de ce în anumite nopţi trebuie să doarmă singur.
4. Nu ai nevoie de foarte multe lucruri pentru copii sau haine
În general, copii au nevoie de anumite lucruri specifice, dar proaspeţii părinţi tind să exagereze. Aceştia se tem ca bebeluşii să nu se plictisească şi vor să îi stimuleze în permanenţă, dar adevărul este că un nou născut doarme în cea mai mare măsură a timpului şi plânge când vrea să mănânce sau trebuie schimbat. Nu ai nevoie de o mulţime de accesorii, deoarece pentru el orice este distractiv. În plus, copii mici tind să se debaraseze destul de repede de jucăriile noi şi cresc foarte repede, deci multe haine le vor rămâne mici, fără să apuce măcar să le îmbrace vreodată.
5. Copiii necesită cheltuieli neprevăzute
În primii ani de viaţă cei mai mulţi bani se vor duce pe scutece. Foarte multe scutece. Ştii deja că acestea costă mult, dar încă nu poţi realiza cât de multe îţi vor trebui. Alte cheltuieli vor apărea pur şi simplu, fiindcă vei dori să îl dai la lecţii de muzică, dans, limbi străine, uneori vei avea nevoie de o bonă sau de drumuri la medic. În plus, creşa costă şi ea destul, deci mai bine faci economii la mobilă pentru copii şi plăteşti o şcoală bună.
6. Poţi lucra de acasă (într-o anumită măsură)
Există două perioade în creşterea copilului tău, când vei putea să lucrezi de acasă: înainte să înceapă să meargă şi după ce sunt destul de mari să înţeleagă că atunci când lucrezi de acasă ai treabă şi nu poţi sta cu ei. Dacă copilul tău se distrează singur şi se joacă în siguranţă, atunci îţi va fi uşor să lucrezi de acasă, dar este posibil ca tu să te simţi totuşi vinovată că nu poţi fi disponibilă pentru el, pentru că părinţilor le este greu să spună "nu" de mai multe ori pe zi. Deci chiar dacă eşti suficient de norocoasă pentru a lucra de acasă tot va trebui să te gândeşti serios la angajarea unei bone profesioniste, odată ce copilul va creşte suficient de mult încât să-ţi ceară diverse lucruri.
7. Nu te îngrijora dacă copilul tău nu se dezvoltă în ritmul altora
Unii copii încep să meargă abia la 13 luni, adică mai târziu decât anunţă toate cărţile de specialitate acest lucru. Alţii vor purta scutece mai mult timp şi este posibil ca pentru asta unii părinţi să îţi dea diverse sfaturi, dar tu trebuie să rămâi calmă şi să observi orice comportament ciudat la bebeluşul tău. Dacă nu ţi se pare nimic în neregulă şi copilul este sănătos asta înseamnă că ritmul său este mai lent, dar nu e motiv de îngrijorare. Fiecare se dezvoltă în ritmul său propriu, deci încearcă să nu te grăbeşti chinuinu-ţi copilul să meargă sau să vorbească dacă nu este pregătit, oricum cresc mult prea repede.
8. Poţi face oricât de multe poze şi filmări vrei
În primii ani vei fi tentată să faci poze la orice doar că pe măsură ce îmbătâneşti nu vei mai avea chef şi copilul va creşte şi nu va mai vrea să stea la poză. Niciodată nu vei regreta că ai prea multe poze. Dacă ai acest obicei, te va ajuta să îţi organizezi pozele şi filmuleţele cât mai repede după ce le-ai făcut, altfel le vei avea într-o ordine oarecare şi nu vei ţine minte la toate data efectuării sau ocazia. Însă cel mai important lucru este să ai o copie a lor, pe calculator, online, dar şi fizic, pentru că acestea sunt cele mai importante fişiere ale tale şi singurele pe care chiar nu le poţi reface.
9. Fiecare ieşire în oraş va arăta la fel
Odată ce devii părinte timpul zboară. Ceea ce era o fugă până la magazinul din colţ acum va deveni o plimbare pentru care va trebui să te pregăteşti atât pe tine cât şi pe cel mic şi asta înseamnă haine şi jucării cărate, plus alte accesorii. Să ieşiţi împreună în oraş va fi o adevărată aventură, pentru că mâncarea copilului va fi peste tot şi creioanele colorate vor măzgăli inclusiv faţa de masă albă a restaurantului, lucruri care te vor face să te jenezi faţă de vecinii de masă, dar şi faţă de personalul de la localul respectiv. În plus, dacă reuşeşti să ieşi la o întâlnire romantică alături de partenerul tău chiar şi atunci veţi vorbi despre copilul lăsat acasă.
10. Te vei schimba
Experienţa de părinte te schimbă vrând nevrând. Nu te transformi peste noapte în părinţii tăi, dar ţi se schimbă valorile, vezi altfel lucrurile şi capeţi alte obiceiuri, toate legate de cel mic. Transformările pot fi în bine, te vei gândi mai mult la valoarea nutriţională a mâncării, vei conduce cu mai multă grijă şi vei cheltui mai chibzuit. Pe lângă acestea, programele tv pentru copii vor fi o prioritate şi timpul tău liber va fi un lux, dar vei deveni mai creativă jucându-te cu cel mic.
Ce trebuie să ştii înainte de a deveni părinte
Să creşti un copil este o aventură plină de surprize. Oricât de multe cărţi, forumuri şi articole ai citi, nimic nu te poate pregăti pe deplin pentru meseria de părinte.