Acestea sunt sfaturile ei pentru viitoarele mămici, care se întreabă cum să se pregătească mai bine.
1. Lucrează de acasă
Dacă job-ul este de așa natură, întreabă-ți șeful dacă poți lucra de acasă, deoarece firmele trebuie să fie flexibile și rezonabile când vine vorba despre o femeie însărcinată, iar pentru tine va fi un stres în minus că nu va mai trebui să stai pe drumuri toată ziua.
2. Ia-ți multe gustări sănătoase și bea suficientă apă
O nutriție bună este esențială în ultimele săptămâni de sarcină, așa că menține-te hidratată și permite-ți mai multe pauze de toaletă, deoarece copilul apasă pe vezica ta și ia-ți câteva gustări sănătoase la muncă, dacă trebuie neapărat să te duci la birou, ca să nu ai tendința de a apela mereu la automatul cu dulciuri și chipsuri.
3. Nu te simți obligată să reziști până la data pe care ai anunțat-o
Dacă munca ți se pare cu adevărat un chin și te simți extenuată, îți poți devansa data la care să intri în concediu. Întreabă la HR dacă mai ai zile de concediu normal și libere pe care poți să ți le iei sau vorbește direct cu medicul tău.
4. Pune în balanță beneficiile
Cântărește ce este mai important pentru tine și ce anume primești de la locul de muncă, dacă ți se dau bonuri de masă, tichete cadou, dacă ți se oferă plata creșei celui mic sau măcar un concediu prelungit. Verifică în lege ce sunt obligați să-ți ofere angajatorii și vezi dacă se respectă tot acordul, deoarece până și cele mai mici contribuții contează în astfel de zile.
5. Găsește grupuri din care să faci parte
Dacă la locul tău de muncă mai sunt și alte mame, ia în considerare ideea de a porni un grup de întrajutorare, în care să vă sfătuiți una pe cealaltă și să vă împărătșiți greutățile sau dacă ești prima care deschide drumul, intră pe diverse rețele sociale și găsește femei în aceeași situație cu tine. Găsește-ți „un mentor” care a trecut prin ce treci tu și mergi la persoana respectivă de câte ori ai nevoie de un umăr pe care să plângi.
6. Facilitează altcuiva preluarea treburilor tale
Pregătește-te să fii la dispoziția persoanei care va prelua sarcinile tale, deoarece oricât de ordonat ți-ai lăsa tu locul de muncă, nimeni nu va ști să facă totul exact ca tine. Persoana care vine în locul tău va avea nevoie de ajutorul tău, deci lasă o atmosferă plăcută în birou și totodata oferă senzația că ești necesară chiar și după un an sau doi.
7. Ține cont de viitorul tău
Folosește aceste săptămâni dinainte de plecare pentru a analiza fiecare element al muncii tale și a te gândi un pic la cum se va încadra totul în noua ta viață de mămică. Ia în considerare ideea de a reveni full-time sau măcar part-time înainte de a expira perioada de concediu sau gândește-te dacă nu cumva va trebui să îți cauți un alt loc de muncă, deoarece un nou membru în familie presupune mai multe cheltuieli. Fii calmă și analizează rațional situația.
Cele mai bune sfaturi pentru a continua să muncești până la concediul prenatal
Cathy Ranson, jurnalist la o publicație pentru femei din Marea Britanie a declarat că: „Munca este stresantă chiar și în cele mai bune perioade ale vieții, cu atât mai mult când în interiorul tău crește o nouă ființă. Săptămânile chiar dinainte de a intra în concediul prenatal pot fi epuizante atât din punct de vedere fizic cât și psihic, pentru că atunci parcă ți se aglomerează cele mai multe și grele lucruri de făcut. Cu toate acestea, chiar dacă trebuie să-ți menții nivelul de profesionalism, cel mai important lucru este sănătatea ta și a copilului tău, deci realizează doar atât cât poți.”