Chec pufos cu lămâie
Pentru cei care iubesc dulciurile de casă, dar preferă ceva mai pufos și mai uscat, mai aromat și fără prea multă ciocolată, aceasta este rețeta perfectă.
1 vârf de sare, 1 pliculet zahăr vanilat, coaja de la 2 lămâi, 3 linguri praf de copt, 4 ouă, 60 g smântână, 90 ml zeamă de lămâie, 200 g unt, 220 g zahăr, 350 g făină
1. Se amestecă ouăle cu zahărul, zeama și coaja de lămâie, într-un bol adânc.
2. Se adaugă untul și se mixează la viteză medie sau mică, apoi se adaugă smântâna și se amestecă din nou.
3. Se cern făina, praful de copt, sarea și zahărul vanilat și se amestecă bine într-un bol separat.
4. Se adaugă treptat amestecul uscat peste cel lichid și se amestecă până când se uniformizează, dar nu prea mult, deoarece altfel se va destrăma aluatul.
5. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius și se unge o formă de chec cu unt, peste care se adaugă hârtie de copt unsă și ea cu unt.
6. Se toarnă compoziția în formă și se coace timp de 20 minute, apoi se reduce temperatura la 165 grade Celsius și se mai coace încă 35 minute.
Tips: Checul de poate glazura cu cremă de ciocolată sau sirop de zahăr.