Chifle din pâine dulce
Pe măsura celor mici și în satisfacția celor mari, cele mai delicioase chifle făcute vreodată în casă.
1/2 cană zahăr, 1/2 cană apă încălzită, 1 linguriță și jumătate sare, 1 pachet mic drojdie de bere uscată, 1 cană și jumătate de lapte, 2 batoane de unt nesărat, 3 ouă mari, 6 căni făină integrală
1. Se încălzește laptele într-un ibric mic și când se ia de pe foc se încorporează untul tăiat bucățele și zahărul, apoi se lasă la răcit.
2. Se dizolvă drojdia în apa încălzită și se lasă până se absoarbe complet.
3. Se amestecă cu mixerul combinația de lapte cu ouăle bătute ușor, drojdia, sarea și jumătate din făină, până ce se formează un aluat uniform, apoi se adaugă făina rămasă, câte 1/2 de cană odată, și se amestecă până se formează o bilă fină.
4. Se îndepărtează din bol compoziția și se frământă de mână aproximativ 5 minute, pe o suprafață tapetată cu făină, după care se pune într-un castron mare, uns cu un pic de ulei sau unt, și se lasă acoperit, la căldură, până își dublează suprafața, adică aproximativ 60-70 de minute.
5. Se tapetează o suprafață întinsă cu făină și se pune deasupra ei coca, pentru a o porționa în formele și mărimile dorite, apoi se așează formele obținute pe o tavă cu hârtie de copt și se mai lasă acoperite încă 30-40 de minute.
6. Se preîncălzește cuptorul la 210 grade Celsius și se coc chiflele până devin maronii, adică aproximativ 20 de minute, apoi se scot din cuptor și se unge suprafața lor cu unt topit.
Articolul anterior Piept de curcan aromatizat Articolul următor Cocktail cu șampanie și merișoare