Chrusciki - desert tradițional polonez
Această rețetă este foarte simplă și se face repede, impresionează musafirii neanunțați și face deliciul celor mici.
1/2 linguriță sare, 5 linguri frișcă, 5 gălbenușuri, 50 g zahăr, 300 g făină, zahăr pudră, ulei, esență vanilie (sau orice altă aromă)
1. Se bat gălbenușurile spumă și se adaugă treptat sarea, zahărul și esența apoi se încorporează făina și frișca, până devin o pastă omogenă.
2. Se toarnă amestecul pe un tocător și se acoperă timp de aproximativ 10 minute.
3. Se frământă amestecul și se întinde ca pe un aluat foarte subțire, apoi se taie fâșii cam de 2 cm, care fie se lasă așa fie se răsucesc.
4. Se încinge bine uleiul și se prăjesc fâșiile de aluat până se rumenesc, pe ambele părți, apoi se scot cu ajutorul unei spumiere și se scurg bine de ulei, după care se cerne deasupra lor zahărul pudră.