Coaste de porc caramelizate
Bărbaţii cu siguranţă vor aprecia această reţetă prin excelenţă masculină. Aşadar, doamnelor, dacă vreţi să vă surprindeţi jumătatea într-un weekend de primăvară deosebit, dar în care nu puteţi ajunge la un grătar în aer liber, vă recomandăm să vă înarmaţi cu răbdare şi să vă pregătiţi pentru multe proteine animale şi posibil colesterol în exces.
1/2 şir coaste de porc, 1 lingură sare, 1 lingură piper, 1 lingură paprica, 1 lingură chili, 1 ceaşcă miere, 1/2 ceaşcă sos de soia, 10 căţei de usturoi
1. Asezonaţi pe toate părţile coastele cu sarea, piperul, paprica şi chili-ul.
2. Adăugaţi mierea, sosul de soia şi usturoiul pisat într-o cratiţă încăpătoare şi daţi-o la foc mic.
3. Când sosul s-a omogenizat, transferaţi-l într-o tavă în care să intre lejer şi coastele, pe care le veţi întoarce periodic pe toate părţile, pentru a se coace uniform. Aşezaţi coastele într-o parte, astfel încât carnea să se spijine de peretele tăvii şi oasele să fie spre interior.
4. Acoperiţi tava cu un capac sau cu folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor cu foc mare pentru patru ore sau foc mic, între şapte-opt ore. Verificaţi coastele la trecerea a jumătate din timp, pentru a vedea dacă s-a gătit bine carnea, care trebuie să fie moale şi bine pătrunsă şi a le întoarce pe cealaltă parte.
5. Când consideraţi că s-a făcut, luaţi coastele din tavă şi porţionaţi-le pe un tocător.
Tips: 1. Pentru măsuri egale folosiţi aceeaşi lingură şi aceeaşi ceaşcă.
2. Pentru a vă fi mai uşor, tăiaţi cu un cuţit special pentru friptură, cu lama lată şi dacă vreţi să arate mai bine, porţionaţi coastele individual, între oase.
3. Pentru un plus de savoare, serviţi cu sos din tavă alături de un piure sau cartofi prăjiţi.