Medicul nutriţionist Mihaela Bilic ne atrage atenţia astăzi asupra unui subiect "arzător": brânza, un aliment nelipsit de pe mesele românilor pe perioada verii şi nu numai.
Însă vara consumăm brânză în combinaţie cu roşii. Multe dintre noi fac această greşeală, iar rezultatul este că această asociere brânză-roşii ne poate îngrăşa.
Mihaela Bilic spune că există percepţii diferite despre noţiunea de brânză proaspătă şi s-ar putea ca silueta noastră să fie pusă în pericol dacă nu le clarificăm.
"Brânza proaspătă e ceea ce noi numeam înainte "brânza de vaci" deci produsul rezultat din cogularea directă a laptelui. Mamele cu copii sugari încă mai fac în casă astfel de brânză şi ştiu ce înseamnă. Produsul rezultat are grăsimea directă din lapte, nu e concentrat şi e dietetic. Dintr-un litru de lapte ies sub 200g brânză proaspătă.", a explicat, recent, Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
De asemenea, această brânză poate să nu fie granuloasă, ci se omogenizează devenind cremoasă, ca o pastă. Acest lucru nu înseamnă că este un tip de brânză mai grasă, din contră: conţinutul de grăsime este tot sub 5%, arată nutriţionista.
"Fie că e de vacă, de capră sau de oaie, brânza proaspătă face parte din categoria produselor lactate slabe, alături de laptele dulce sau bătut şi iaurt. Fie că e sub formă de pastă sau de perle de brânză, produsul este dietetic şi conţine de la 60cal (cele 0%) până la 120cal/100g.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre caş sau mozzarella, variante considerate brânză proaspătă. Ei bine, chiar dacă nu au sare acestea sunt brânzeturi autentice, cu minim 25% grăsime în compoziţie şi minim 250cal/100g. Deci atenţie, nu mâncaţi relaxaţi brânză cu roşii, vă puteţi îngrăşa.", ne avertizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Tot ea ne spune că o variantă mai sigură pentru silueta noastră este brânza proaspătă, chiar dacă gustul ei nu prea merge cu roşiile de sezon.
Specialista în nutriţie ne recomandă să încercăm brânza proaspătă cu bucăţele de ardei gras şi castravete, un ou fiert şi o felie de pâine prăjită, deoarece asocierea este săţioasă, gustoasă şi deloc periculoasă pentru siluetă.