Ingrediente neceare pentru aluat:
- 500 de grame de făină
- 200 de grame de unt
- 100 de grame de smântână
- un ou
- 150 de grame de zahăr
- două fiole de zahăr vanilinat
- un plic de praf de copt
- un praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 1,5 kilograme de mere
- trei linguri de zahăr
- o linguriță de pudră de scorțișoară
Mod de preparare:
Înainte de a prepara blatul pentru plăcinta cu mere, ocupă-te de umplutură. Spală merele, după care trece-le prin răzătoare și pune-le la călit cu zahărul. După cinci minute, adaugă și scorțișoara. Amestecă din când în când, iar când s-a evaporat zeama, lasă-le la răcit.
Pentru a prepara aluatul trebuie să amesteci untul lăsat la temperatura camerei cu zahăr. Adaugă esența de vanilie și oul, iar apoi amestecă bine, pentru a obține un aluat cremos. Adaugă și smântâna.
Amestecă făina cu sarea și praful de copt, iar apoi adaugă totul peste amestecul cremos. Când aluatul s-a întărit, frământă-l cu mâna.
Ulterior, împarte-l în două bile egale, presară făină pe masă și întinde cele două bile. Pune prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra.
Întinde și a doua bilă de aluat (fix cum ai procedat cu prima) și apoi acoperă cu ea umplutura din tavă.
Dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când observi că s-a copt aluatul, iar apoi presară zahăr pudră și porționeaz-o.
Poftă bună!