Pentru că toată lumea a avut cel puțin o dată impresia că timpul s-a oprit în loc sau că a trecut mult prea repede psihologii au venit cu câteva observații importante, care să ajute pe orice să profite din plin de timpul pe care-l are.
1. Timpul stă în loc când ești plictisită
Aceeași perioadă de timp pare să zboare când te uiți la un film interesant, dar durează o veșnicie când citești o carte plictisitoare. Ideea este că atunci când ești plictisită te concentrezi intens pe propria persoană, deci gândești prea mult. Acest lucru te face să procesezi mai multe informații ceea ce pare să încetinească timpul. Pe de altă parte, când te gândești în altă parte timpul parcă trece mai repede.
2. Timpul trece mai încet când nu ești sigură pe ceva
Cu siguranță cunoști sentimentul acela de teroare când nu ești nici pe departe gata de plecare și cineva te anunță că mai aveți doar 10 minute la dispoziție, care trec extrem de repede, dar dacă ai de așteptat 10 minute pentru rezultatul unui test de sarcină acelea par cele mai lungi din viața ta, indiferent de rezultatul pe care ți-l dorești. Când nu știi ce te așteaptă, te gândești prea des la necunoscut așa că nerăbdarea face creierul să fie mult mai atent decât de obicei.
3. Timpul se oprește dacă te uiți prea des la ceas
Acele 5 minute de somn dimineața sunt un dar binevenit, dar tot 5 minute par o eternitate pentru un student aflat la un curs insuportabil, moment în care se uită non-stop la ceas. Motivul pentru această aparentă înghețare a timpului este că îți ia extrem de puțin să miști ochii dintr-o parte în cealaltă, timp în care nu se întâmplă nimic, dar conștiința este, totuși, perturbată și creierul încearcă să-ți transmită în timp real că te uiți la ceas, dar acest lucru ia mai mult timp decât plimbatul ochilor dintr-o parte în alta.
4. Timpul trece mai încet când ești conștientă de propria persoană
O reprezentație pe scenă va fi la fel de memorabilă precum o oră de mers pe jos spre casă. Acest lucru se întâmplă deoarece când repeți ceva de mai multe ori devii cufundată în propriile gânduri și nu mai realizezi ce se întâmplă cu adevărat, dar când ești în centrul atenție devii foarte conștientă de tot ceea ce reprezinți și te concentrezi pe momentul respectiv. Cu cât te concentrezi mai mult pe ceea ce se întâmplă cu atât creezi mai multe amintiri și timpul merge mai încet.
5. Timpul se diminuează când ești în pericol sau ți-e frică
Două ore într-un avion când zbori pentru prima oară și două ore în mașină cu un șofer experimentat cu care ai mai mers sunt experiențe total diferite. Când te temi de ceva sau ești într-un real pericol, creierul înregistrează foarte multă informație în același timp și se agață de orice pentru a supraviețui. Aceste informații nu dispar când te calmezi ci rămân cu tine și te fac să crezi că perioada dificilă a fost mult mai lungă decât credeai.
6. Timpul încetinește când aștepți
O săptămână până la termenul limită este întotdeauna prea puțin, iar o săptămână înainte de vacanță este mereu prea mult. Când îți dorești să se întâmple ceva timpul ți se pare că trece mai încet și chiar că stă în loc dacă te enervezi că nu primești imediat ceea ce vrei. De fapt, devii mult mai sensibilă atunci și îți dorești ca totul să se întâmple mai repede.
7. O perioadă de timp pare mai lungă dacă e plină de noi impresii
Drumul către o anumită destinație pare mult mai lung când îl faci pentru prima oară decât drumul de întors. Motivul este că atunci când creierul primește multe informații noi, are nevoie de timp să le proceseze și să ți le transmită, iar când informația este deja oarecum familiară procesul devine mult mai rapid.
8. Timpul curge când te grăbești
În trei zile intră același număr de ore oricând, dar se simt total diferit dacă de exemplu sunt 3 zile înainte de examen sau 3 zile când aștepți o notă. Indiferent de cât zile sunt până la un termen limită acestea nu par suficiente, deoarece atunci când te grăbești nu ești pe deplin prezentă în momentul respectiv ci ești mult prea concentrată doar pe a îndeplini sarcina, deci abia receptezi informațiile din jur și așa devin zilele mai scurte. Cea mai bună idee este să menții un echilibru între viața privată și cea profesională și să faci toate lucrurile la momentul potrivit.
9. Timpul trece prea repede când faci aceleași lucruri în fiecare zi
Când faci aceleași lucruri zilnic ți se pare că timpul trece mai repede, pentru că deja ești obișnuită cu activitățile respective și creierului nu-i mai ia atât de mult timp să proceseze informațiile și ceea ce ai tu de făcut. Când ești într-un loc nou mintea ta începe să observe toate lucrurile mărunte din jur, precum copacii, cerul și chiar sarea și piperul de la restaurant, care pare mai noi, mai gustoase și mai interesante. Mintea este prea ocupată să proceseze toate informațiile noi și are impresia că trece mai mult timp, acest lucru se întâmplă, bineînțeles, doar până când te obișnuiești cu rutina.
10. Timpul trece mai repede când îmbătrânești
Ziua unui copil poate părea infinită, dar cea a unui bătrân trece imediat pe lângă el. De multe ori, oamenii în vârstă țin minte perfect ceva din copilărie, dar nu știu să mai zică ce au făcut cu o săptămână în urmă, deoarece pe măsură ce înaintăm în vârstă mintea noastră nu mai primește aceeași cantitate de informații, nimic nu mai pare nou, nici sentimentele, nici acțiunile și pur și simplu ne plictisim.
Cum să controlezi TIMPUL: 10 trucuri utile
Manipularea timpului este unul dintre dezideratele omenirii de câteva secole încoace, drept pentru care unii oameni de știință încearcă să descopere poțiunea tinereții veșnice sau o mașină a timpului.