Excesul de zahăr are un efect negativ asupra stării de sănătate și pe lângă consecințele pe care le are asupra siluetei tale, a stării de dispoziție și a felului în care arăți în general, consumul de dulciuri a fost legat, printre altele, de obezitate, boli de inimă, diabet, cancer, osteoporoză, deficiențe imunitare și alte probleme de sănătate. Află în continuare motivele corecte de a face față poftelor dulci și ce efecte benefice vin în urma acestei alegeri.
1. Energie
Excesul de zahăr te încetinește, deși pe moment ai impresia că îți dă energie, pe termen lung te face să fii mai letargică și îți face glicemia să crească brusc. În schimb, când renunți la dulciuri și consumi mai multe fibre, proteine, vitamine, antioxidanți și bei mai multă apă, creierul și întregul organism sunt alimentate cu combustibil de durată. Încearcă să faci față poftelor ca să nu te mai lungești de la o porție de zahăr la alta și vei vedea cât de bine te vei simți. Eventual, poți începe ziua cu un mic dejun format dintr-o felie de pâine prăjită cu cremă de ciocolată deasupra, care să-ți satisfacă pofta de dulce pentru toată ziua și să apuce să se consume caloriile.
2. Sănătatea orală
Zahărul atacă dinții, pe care îi sărăcește de nutrienți și provoacă diverse afecțiuni, printre care carii și probleme cu nervul de canal. Dacă nu poți face față poftelor de dulce, măcar treci pe ceva care nu are zahăr rafinat.
3. Claritate în gândire
Consumul de zahăr în exces duce chiar și la pierderi de memorie, lipsa puterii de concentrare, depresie și nervozitate, deoarece nu mai există un echilibru chimic în creier. Optează pentru îndulcitorii artificiali când îți faci cafeaua sau zahărul și alege prăjituri sau frusecuri pentru diabetici, ca să poți gândi mai bine și să fii mai fericită.
4. Gustări pline de antioxidanți
Topirea ciocolatei în gură produce endorfine, dar deși ciocoloata normală este plină de zahăr, există și variante dietetice, care au mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. Acestea sunt benefice pentru inimă, tensiune, diabet și previn atacul cerebral. Poți alege variante îmbogățite cu goji, alune, nuci sau cocos, dar să te ferești de cele cu lapte sau diverse creme.
5. Gustări sănătoase
Dacă ai nevoie de o doză rapidă de energie, batoanele muesli sunt soluția perfectă, dar verifică să nu fie din cele îmbogățite cu zahăr. Variantele dietetice îți oferă cel puțin la fel de multă energie și îți îmbunătățesc starea de spirit. Pe lângă faptul că nu conțin zahăr alb ele au foarte multe fructe de pădure, fructe uscate, iaurt, nuci și alte ingrediente benefice.
6. Ținerea sub control a greutății
Deși toată lumea iubește să mănânce din când în când câte o felie de tort, această plăcere nevinovată îți poate face mai mult rău decât bine. De exemplu, o felie normală de tort de ciocolată poate provoca migrene, constipație și acumularea kilogramelor, din cauza conținutului mare de zahăr, însă și pentru aceasta există alternative sănătoase. Așadar, dacă ai nevoie de un tort aniversar, optează pentru ceva dietetic, dar la fel de bogat în gust.
7. Îmbunătățirea aspectului fizic
Dacă vrei să arăți mai bine, renunță la cerealele comerciale pentru micul dejun și la batoanele de ciocolată pe post de gustare, dar optează în schimb pentru muesli naturale și gofre fără zahăr. Vei observa în timp că nu ți-au mai apărut riduri noi și chiar cele vechi s-au diminuat, iar acneea și petele de pe față au dispărut. Răsfață-te în schimb, din când în când, pentru a nu te umple de frustrări, cu dulciuri care nu au zahăr și vei vedea că aspectul tenului tău se va îmbunătăți vizibil.
Cum să faci faţă poftei de dulce şi ce beneficii obţii
Indiferent care este scopul tău de sănătate pe acest an, că vrei să slăbești, să lupți cu inflamațiile din corp sau doar să te simți mai bine, un pas foarte important este să renunți la zahăr.