Curcan la cuptor cu ierburi aromate
Această rețetă poate fi aplicată în cazul oricărei păsări, nu doar curcan și este indicat să amesteci ierburile uscate cu cele proaspete, pentru un plus de aromă.
1 curcan, 4 linguri amestec ierburi aromate, 4 linguri ulei de măsline extra-virgin, sare, piper, 1 portocală, 1 măr, 1 ceapă
1. Se strâng toate ingredientele și se încinge cuptorul la 230 grade Celsius, timp în care se spală bine curcanul pe dinăuntru și pe dinafară, apoi se tamponează cu un prosop uscat de bucătărie.
2. Se desprinde ușor pielea de pe piept și se freacă curcanul cu mixul de ierburi la alegere (poate fi vorba despre un amestec de mărar cu oregano, rozmarin și busuioc sau orice altceva este preferat), atât pe dinăuntru cât și la exterior, apoi se dă cu puțină sare și piper pe deasupra.
3. Se curăță portocala și ceapa, se spală mărul, apoi se taie fructele în bucăți de câte 5 cm, iar ceapa în patru și toate se îndeasă în curcan, a cărui aripi se acoperă apoi cu folie de aluminiu și se leagă pulpele între ele cu puțină ață.
4. Se bagă curcanul la cuptor timp de 10 minute, apoi se acoperă ușor cu o folie de aluminiu și se reduce temperatura la 160 grade Celsius, dar se mai lasă în cuptor încă 3 ore și jumătate.