Pui la cuptor, cu bacon, usturoi şi lămâie
O rețetă incredibil de ușoară, aromată subtil și perfectă pentru o cină delicioasă în familie.
2.5 kg pui, sare, piper negru proaspăt măcinat, 1 legătură cimbru, 4 lămâi, 3 căpățâni usturoi, 30 g unt, 225 g bacon, 240 g vin alb, 120 g supă de pui
1. Se preîncălzește cuptorul la 220 g Celsius (linia 7), timp în care se curăță puiul de măruntaie, pene și gheare, apoi se tamponează cu un proop de hârtie curat și se plasează într-o tavă de copt.
2. Se asezonează interiorul și exteriorul puiului cu sare și piper, apoi se îndeasă în interior cimbru, păstrând câteva fire pentru servire, 1 lămâie spălată și tăiată pe jumătate și jumătate din căţeii de usturoi curăţaţi, după care se întinde untul topit pe exteriorul puiului, cu ajutorul unei pensule și se mai dă cu puțină sare și piper.
3. Se leagă picioarele împreună, cu ajutorul unei ațe și aripile se bagă dedesubt, apoi se taie două lămâi în sferturi și se împrăștie în tavă alături de restul căţeilor de usturoi tăiaţi în jumătăți și se întinde baconul peste pui.
4. Se dă tava la cuptor pentru o oră, apoi se îndepărtează baconul și se mai lasă puiul încă jumătate de oră, după care se transferă pe un platou și se acoperă cu folie de aluminiu.
5. Se transferă grăsimea rămasă în tavă într-o oală, apoi se adaugă vinul şi supa de pui, după care se lasă amestecul să fiarbă la foc mediu timp de câteva minute, până se reduce volumul la jumătate.
6. Se feliază puiul și se servește dezosat, pe farfurii late, cu reducția obținută anterior și garnitură formată din bacon şi usturoi copt, felii proaspete de lămâie, și restul de cimbru.