Curry cu unt de arahide
O reţetă ca la mama ei acasă, pentru iubitorii mâncării condimentate.
1 linguriţă seminţe susan prăjite, 1 ceapă galbenă mare, 1 ardei iute, 1 mână păstăi mazăre, 1 mână păstăi fasole verde, 1 mână frunze de kale, 1 lime, 1 legătură coriandru, 2/4 cană ulei de floarea soarelui, 2 linguriţe seminţe muştar, 2 linguriţe sare, 2 linguriţe praf de schinduf, 2 linguri bulion, 2 linguriţe seminţe de coriandru prăjite, 2 linguriţe seminţe chimion prăjite, 2 linguri fulgi nucă de cocos prăjiţi, 3 cm ghimbir, 3 cartofi dulci, 4 linguri unt de arahide, 4 roşii, 6 căpăţâni usturoi, 50 g alune, 250 g lapte de cocos
1. Se pun într-un blender seminţele de coriandru, chimion, susan şi nuca de cocos apoi se mixează bine.
2. Se adaugă ghimbirul, usturoiul, untul de arahide şi 1/4 din uleiul de floarea soarelui, după care se mai mixează până la încorporare şi se lasă pasta obţinută deoparte.
3. Într-o tigaie nonaderentă se încinge restul de ulei, în care se prăjesc seminţele de muştar şi ceapa tăiată cuburi mai mari.
4. Când ceapa se caramelizează se pune sarea şi se amestecă, după care se adaugă ardeiul iute tăiat mărunt, schiduful, bulionul şi roşiile tăiate cuburi. După fiecare ingredient adăugat se amestecă bine, pentru a se combina aromele şi a nu se lipi amestecul.
5. Se adaugă pe foc prima compoziţie, laptele de cocos, fasolea. mazărea şi cartofii dulci tăiaţi cuburi şi prăjiţi în prealabil. Se amestecă foarte bine toată compoziţia apoi se serveşte caldă (sau rece) peste un pilaf, ca topping pentru carne sau amestecată cu iahnie de fasole.
6. Se stoarce deasupra zeama de la un lime după care se presară coriandru proaspăt şi alunele pisate.