Când vine vorba despre un somn odihnitor nu este numai despre a sta în pat 8 ore pe noapte ci și despre cât de bine dormi și iată cum poți să te odihnești mai mult și mai bine.
Ia-ți un ceas cu alarmă
Elimină din dormitor orice elctronice care emit lumină albastră, acest lucru înseamnă și telefonul de pe care ești obișnuită să-ți sune alarma în fiecare dimineață, ca să nu mai aibă ce să-ți perturbe ritmul circadian. Soluția este să-ți cumperi un clasic ceas cu alarmă, sau mai multe dacă știi că ai tendința să amâni alarma, dar care să nu facă lumină ci doar sunet și eventual setează-ți și alarma telefonului, dar mai târziu decât în mod normal, și lasă telefonul în altă încăpere, ca dacă restul alarmelor au dat greș, acum să fii obligată să te ridici efectiv din pat.
Acoperă-ți ferestrele
Ideale sunt jaluzelele închise la culoare sau draperiile mate, care blochează atât lumina felinarelor noaptea cât și soarele de dimineață, care îți privează corpul de melatonină. O altă opțiune foarte bună este și o mască de ochi, mai ales dacă nu poți scăpa de toate sursele de lumină din încăpere.
Gonește-ți animalul de companie din pat
Un nou studiu sugerează faptul că cei care obișnuiesc să doarmă în același pat cu animalele de companie dorm mai prost. Totuși, dacă nu te deranjează sforăitul acestora sau căldura emanată și nu-ți faci griji că le poți storci când te întorci sau că se vor așeza pe fața ta în timpul nopții, atunci poți lăsa câinele și pisica să doarmă cu tine, altfel, cumpără-le propriul pat.
Aerisește
Dacă te trezești cu nasul înfundat sau că te ustură gâtul, ai alergii sau suspectezi c-ai avea acarieni, atunci ar fi mai bine să îmbunătățești calitatea aerului din încăperea în care dormi. Acest lucru îl poți face aerisind mai des sau cumpărându-ți un purificator de aer.
Respectă-ți programul
Dacă nu ai făcut-o încă, realizează-ți o rutină de seară și un program de dormit pe care să le respecți cu sființenie, chiar și în weekend. Pune-ți alarme care să-ți amintească de faptul că e cazul să te duci la culcare, nu mai consuma cafea după ora 18:00 și nu mai mânca nimic cu cel puțin o oră înainte de culcare, ca să-i permiți organismului să intre în starea de repaos.
Verifică-ți centrala
Dacă te numeri printre norocoșii care au centrală proprie de apartament, atunci fă-i acesteia revizia anuală și înainte de culcare verifică-ți termostatul. Temperatura ideală în dormitor este de 19 grade pentru adulți, iar dacă ți-e teamă că-ți îngheață picioarele poți purta o pereche de șosete.
Pune anumite sunete
Poți folosi o mașină de sunete albe, care să blocheze zgomotul de afară, poți porni un ventilator care să nu bată direct în tine sau pe de altă parte, poți să-ți pui o aplicație cu sunete de ploaie sau muzică clasică, deoarece atunci când locuiești într-o zonă prea liniștită un pic de zgomot de fundal te va ajuta de fapt să adormi.
„Renovează-ți” dormitorul, pentru a beneficia de un somn mai odihnitor
În această perioadă ți-ai umplut frigiderul, cămara, ți-ai făcut deja ordine în șifonier, cu siguranță n-ar strica să dai un nou aer încăperii în care dormi.