Cel mai atrăgător lucru la această dietă este faptul că poate constitui un mod de viață pe termen lung, spre deosebire de dietele care presupun numărarea caloriilor, cântăriri frecvente, măsurători regulate și evitarea anumitor grupe alimentare.
Ce este și de ce e bună pentru tine
Dieta mediteraneană nu are un set de reguli fixe ci încorporează alimente consumate de zeci de ani de către oamenii din regiunea Mării Mediterane și pune accentul pe fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci și bineînțeles, ulei de măsline extra virgin. De asemenea, te poți bucura de pește și fructe de mare de câteva ori pe săptămână, dar trebuie să mănânci în cantități moderate produse lactate, ouă și carne de pui, dulciurile și carnea roșie fiind rezervate ocaziilor speciale. Iar pentru a da aromă preparatelor se folosesc mai degrabă diverse ierburi și condimente în loc de sare.
Totul este despre a găsi un echilibru și presupune consumarea alimentelor în stare cât mai naturală, pentru că astfel sunt asociate cu scăderea riscului de boli cardiace, diabet, cancer, îmbunătățirea funcțiilor cognitive și o greutate mai bună. Prin adoptarea acestui stil de viață beneficiezi de foarte mulți nutrienți, antioxidanți și polifenoli anti-inflamatori, care diminuează inflamațiile din organism.
Cum să aderi la această dietă
Nu exsită o singură metodă, dar te poți inspira din rețetele de origine grecească, italienească, cele spaniole, turcești și din Maroc sau orice altă țară cu deschidere la Marea Mediterană. Tocmai de aceea, această dietă este una care poate fi păstrată pe termen lung, deoarece cuprinde o mare varietate de rețete în care să folosești ingredientele tale preferate.
Poate fi adoptată de către vegani și vegetarieni
Pentru că majoritatea preparatelor se bazează pe fructe și legume, nu vei avea probleme în a evita produsele de origine animală. Adoptarea acestei diete te va face chiar să experimentezi cu cele două curente, dar fiind flexibilă nici nu-ți va interzice să nu mănânci deloc pește sau produse lactate, completându-le însă cu legume, nuci, semințe și cereale bogate în proteine și alți nutrienți.
Foarte ușor de transformat în dietă fără gluten
Dieta Mediteraneană este potrivită pentru tine dacă încerci să eviți făina, orzul și orice conține gluten, aproape toate alimentele fiind în mod natural lipsite de gluten. Chiar dacă trebuie să consumi și cereale, există multe care sunt potrivite, precum amarant, hrișcă, mei, sorg, orez și quinoa, dar și ingrediente cu carbohidrați sănătoși, cum ar fi cartofii dulci, porumbul și fructele proaspete. În plus, urmând această dietă, vei constata că fără să vrei vei consuma mai puțin produse procesate, respectiv vei mânca mai rar gogoși, covrigi sau produse de patiserie.
Se potrivește cu postul intermitent
Pentru postul intermitent nu există indicații nutriționale ci oamenii pot mânca ce vor, la anumite ore, de aceea nici nu există vreun motiv pentru care nu te-ai bucura de dieta mediteraneană. În plus, multe dintre alimentele consumate în această dietă vor face ca perioadele de post să fie mai ușor de suportat, pentru că sunt bogate în fibre și includ fasole, mazăre, nuci, tofu, pește și multă apă.
Ceva dulce
În Dieta Mediteraneană există foarte puțin zahăr adăugat, iar când poftesc ceva dulce, oamenii se îndreaptă mai degrabă către un fruct, dar există și alte opțiuni, printre care baklavaua, budinca de orez, fursecurile din migdale, biluțele cu nuci sau ciocolata neagră, săracă în zahăr, dar bogată în antioxidanți.
De ce dieta mediteraneană este unul dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca
Deși nu este la fel de la modă precum postul intermitent, veganismul sau dietele fără gluten, dieta mediteraneană are foarte multe de oferit și i-a făcut pe cei din Europa de Sud să aibă o siluetă și o sănătate de invidiat, fiind totodată un mijloc eficace de a reduce riscurile unor afecțiuni cardiace.