Vinovaţii pentru kilogramele în plus, sunt, de fapt, carbohidraţii. Alimentele bogate în carbohidraţi sunt factorul principal care favorizează obezitatea.
Cercetarea realizată de experţii în diete de la University of Bergen din Norvegia, a analizat informaţii despre bărbaţi obezi, ce ţineau o dietă bogată fie în carbohidraţi, fie în grăsimi. Cercetătorii au măsurat nivelul grăsimii din zona abdominală, din zona ficatului şi a inimii, cât şi o serie de factori de risc pentru boli de inimă şi afecţiuni precum diabetul.
"Un aport total sporit de grăsimi, fie ele saturate sau nesaturate, nu a crescut riscul calculat de boli cardiovasculare", susţine profesorul şi cardiologul Ottar Nygard.
"Subiecţii cu o dietă bogată în grăsimi au prezentat, de asemenea, îmbunătăţiri substanţiale în cazul unor factori de risc cardiometabolici importanţi, cum ar fi depozite de grăsimi ectopice, tensiune arterială, lipide în sânge (trigliceride), insulină şi nivelul zahărului din sânge."
De asemenea, cercetătorii au descoperit că alimentele procesate, de proastă calitate, sunt un factor esenţial în ceea ce priveşte obezitatea.
"Am analizat efectele grăsimilor totale şi grăsimilor saturate în contextul unei diete sănătoase, bogate în alimente proaspete, foarte puţin procesate, bogate în nutrienţi, cum ar fi cantităţi semnificative de legume şi orez în locul produselor pe bază de făină. Sursele de grăsimi erau şi ele puţin procesate - în special unt, smântână şi uleiuri presate la rece", a explicat Vivian Veum, unul dintre cercetători.
Deşi se credea că grăsimile saturate sporesc riscul de apariţie a bolilor de inimă prin ridicarea nivelului de colesterol rău (LDL), experţii nu au constatat o creştere semnificativă a acestui tip de colesterol în sânge, în timp ce nivelul de colesterol bun (HDL) a prezentat o creştere graţie dietei bogate în grăsimi provenite din alimente slab procesate.