Înrudită cu spirulina, chlorella este o algă pe care o găseşti fie sub formă de pudră, fie sub formă de tablete şi este bogată în proteine, fibre, grăsimi sănătoase şi antioxidanţi.
Chlorella conţine 60% proteine şi spre deosebire de alte plante folosite ca înlocuitor de carne, această algă conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. În plus, conţine acizi graşi, fier, vitamina C, vitamina B12 şi chiar minerale precum magneziu, cupru, zinc, potasiu şi calciu.
În plus, în această perioadă în care pandemia COVID-19 te face să te gândeşti serios la întărirea sistemului imunitar, chlorella are proprietăţi imunostimulatoare care îţi pot ajuta organismul să fie mai eficient în lupta împotriva virusurilor. Un studiu pe această temă a scos la iveală că un aport de 5 grame de chlorella pe zi, timp de 8 săptămâni a îmbunătăţit anumiţi markeri ai răspunsului imunitar la indivizii sănătoşi.
Dacă nu eşti convinsă încă, află că această algă are capacitatea de a-ţi regla colesterolul glicemia, este o sursă bogată de prebiotice, care ajută la dezvoltarea bacteriilor bune din sistemul digestiv şi combate efectele îmbătrânirii premature a celulelor, ducând şi la o reducere a riscului de apariţie a problemelor de vedere.
Bonus! Graţie aminoacizilor din chlorella, sportivii au înregistrat un aport sporit de oxigen la nivel celular în timpul antrenamentelor, ceea ce creşte rezistenţa la efort. Iar dacă te confrunţi cu simptome pronunţate ale Sindromului Premenstrual, un studiu a scos la iveală că includerea acestor alge în dietă a îmbunătăţit simptome precum crampele, durerile de cap, oboseala şi inflamaţia la nivelul organismului din perioada ciclului menstrual.
Există, însă, şi reacţii adverse la care ar trebui să fii atentă! Consumul de chlorella poate cauza la unele persoane greaţă, vărsături, diaree sau flatulenţă. În plus, poate să te expună la un risc mai mare de arsuri solare, aşa că redu expunerea la soare dacă alegi să consumi chlorella. Unele persoane pot avea chiar şi reacţii alergice la această algă, aşa că poţi consulta un medic înainte de a începe să iei chlorella. Iar în cazul în care iei medicamente pentru subţierea sângelui, trebuie să ştii că această algă este bogată în vitamina K, ceea ce poate influenţa efectul tratamentului pe care îl urmezi. Şi în acest caz, se recomandă să consulţi un medic înainte de a o include în alimentaţie.