Feminis.ro a stat de vorbă cu doamna Corina Zugravu, medic primar nutriţie şi igienă alimentară, care ne explică de ce ar trebui să includem acum mai multe legume în dieta noastră şi cum ne pot ajuta anumite alimente să ne asigure un tranzit intestinal corespunzător.
Legumele te fac mai atractivă
Poate ai auzit că un consum de legume sănătoase îi oferă pielii tale o "strălucire naturală", iar acest lucru este foarte adevărat. Însă de ce apare acest beneficiu la capitolul frumuseţe? Legumele, după cum au dovedit unele cercetări, schimbă pigmentul pielii şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui, ceea ce înseamnă că se transportă mai mult sânge către suprafaţa pielii, oferindu-ţi acest aspect de piele strălucitoare.
În plus, legumele ar putea să ţină la distanţă semnele îmbătrânirii; unele cercetări arată că legumele ajută la menţinerea fermităţii pielii şi ajută pielea să fie lipsită de riduri.
Legumele sunt surse bune de fibre
În cazul în care te întrebai dacă femeile trebuie să mănânce mai multe legume comparativ cu bărbaţii, medicul Corina Zugravu ne oferă o explicaţie valabilă nu doar acum, primăvara, ci şi în restul anului.
"Nu este adevărat că femeile trebuie să mănânce mai multe legume decât bărbaţii. Poate doar dacă ne gândim că ele au nevoie de mai puţine calorii şi că legumele satură, dar au o densitate calorică mică. În rest, toţi oamenii sunt sfătuiţi să mănânce legume multe, pentru că sunt o bună sursă de fibre, minerale şi vitamine şi au puţine calorii.", a declarat Dr. Corina Zugravu pentru feminis.ro.
Specialista în nutriţie ne-a explicat, printre altele, cum este mai bine să consumăm legumele. "[Trebuie consumate] Crude şi, dacă nu e cazul, fierte la aburi un timp cât mai scurt sau trase rapid la tigaie cu o cantitate foarte mică de grăsime (sau deloc, dacă e teflonată tigaia). Prăjitul inactivează masiv vitaminele, ca atare este mai puţin indicat, mai ales dacă e prelungit şi implică folosirea de multă grăsime. Chiar şi aşa, un om sănătos poate mânca din când în când şi prăjeli.", a subliniat Dr. Corina Zugravu.
Legumele te ajută să slăbeşti, fără să ţii "dietă"
Cercetările arată că persoanele care adoptă diete bazate în principal pe proteine de origine vegetală au tendinţa de a avea o greutate mai mică. Un studiu publicat în "American Journal of Clinical Nutrition" a constatat că într-o perioadă de 5 ani, atât femeile, cât şi bărbaţii care au mâncat mai multe legume şi alimente cu proteine din plante (şi mai puţine produse de origine animală) s-au îngrăşat cel mai puţin.
Cercetătorii au atribuit acest rezultat, în parte, antioxidanţilor şi fibrelor care se găsesc în legume, factori care au fost legaţi de scăderea în greutate a participanţilor. De fapt, unele studii au observat că, de fapt, corpul accelerează arderea caloriilor după ce oamenii mănâncă la o masă alimente de origine vegetală - legume.
Ce alte beneficii au legumele, pe lângă faptul că te ajută să ai o masă corporală mai mică
Dr. Corina Zugravu ne-a enumerat o serie de beneficii ale legumelor şi a subliniat, totodată, mai multe motive care ne vor convinge să mâncăm mai multe legume, mai ales că acestea sunt principala sursă de vitamina C pentru organism.
"[Legumele] Aduc şi caroteni, vitamina K, acid folic, vitamina E. Sunt pline de fitonutrienţi antioxidanţi, care ne ajută să neutralizăm stresul oxidativ implicat în declanşarea multor afecţiuni. Să amintim, de exemplu, licopenul din roşii, care face o bună profilaxie a cancerului de prostată, sau resveratrolul pe care îl aduce varza roşie şi care este un "elixir" de viaţă lungă (contribuie la amânarea proceselor legate de senescenţa fiziologică).", a arătat medicul primar în nutriţie şi igienă alimentară.
Legumele au grijă de sănătatea intestinelor şi te ajută să previi constipaţia
Cunoşti şi tu scenariul acesta: dacă stomacul şi intestinele tale nu se simt bine, atunci nici tu nu te simţi bine. Din fericire, legumele pot remedia problemele digestive. Fibrele naturale care se găsesc în legume ajută la întărirea musculaturii gastrointestinale (un fel de "antrenament" pentru sistemul tău digestiv), şi elimină "deşeurile" şi toxinele din corp mai rapid.
De pildă, unele femei care şi-au reglat digestia prin simplul fapt că au mâncat mai multe legume, au recunoscut că schimbările alimentare au îmbunătăţit multe aspecte din viaţa lor, începând de la starea de spirit şi până la modul în care hainele se aşezau mai bine pe corpul lor, deoarece nu se mia simţeau balonate şi nu mai sufereau din pricina constipaţiei.
"Legumele aduc şi minerale (calciu, fier, magneziu, mai ales legumele frunze, diferite microelemente), sunt sărace în sodiu şi bogate în potasiu, deci sunt perfecte în dietele hiposodate. Au fibre solubile şi insolubile, care asigură sănătatea intestinelor, combat constipaţia, asigură senzaţia de saţietate, scad colesterolul şi sunt favorabile dezvoltării unei flore de calitate bună în tubul digestiv.", ne-a enumerat Dr. Corina Zugravu câteva dintre beneficiile legumelor la nivel gastrointestinal.
Cum poate berea să îţi îmbunătăţească digestia
Pe lângă faptul că poţi consuma mai mult legume pentru a-ţi regla tranzitul intestinal, medicul nutriţionist ne explică, de asemenea, că "Un pahar de bere - consumat după o masă mai copioasă sau după mancăruri mai grase - poate acţiona benefic asupra întregului organism având un rol în îmbunătăţirea digestiei."
Chiar dacă până acum te fereai de această băutură-minune, doamna Dr. Corina Zugravu, care este totodată preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, a subliniat că există multe beneficii ale berii.
"Un consum moderat al acestei băuturi-aliment ar putea aduce beneficii organismului, contribuind la asigurarea unui tranzit intestinal corespunzător. Fibrele solubile din bere contribuie la cultivarea unei flore microbiene sănătoase, care asigură bunăstarea organismului şi stimulează funcţiile imune.", a concluzionat Dr. Corina Zugravu.
Legumele influenţează fericirea
Un studiu recent din Noua Zeelandă a constatat că un aport mai mare de legume i-a ajutat pe oameni să se simtă mult mai energici, mai calmi şi mai fericiţi, iar efectele legumelor asupra fericirii au durat pe parcursul următoarei zile.
Un alt studiu, publicat în jurnalul "Social Indicators Research", a concluzionat că mai multe legume consumate de participanţi ke-a stimulat bună starea sănătăţii mentale. Aşa că data viitoare când te simţi indispusă sau tristă, nu consuma fursecuri sau biscuiţi şi caută în bucătărie câteva legume sau puţin hummus.
Legumele scad riscul de boli cronice
Poate ţi se pare evident că dacă vei mânca mai multe legume, vei reuşi să îţi scazi riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi riscul de a face anumite tipuri de cancer, dar poate că nu realizezi cât de mare poate fi impactul unor mici schimbări pe care le poţi face în alimentaţia ta.
Un studiu recent a arătat că doar mâncând o porţie în plus de legume (frunzoase sau salate) pe zi a redus riscul de diabet de tip 2 cu până la 14%. Un aport mai mare de legume a însemnat, de asemenea, o dietă mai alcalină, lucru care a fost legat de un risc mai mic de a face diabet.
Legumele îţi dau mai multă energie, în fiecare zi
Mulţi oameni spun că principalul obiectiv pe care speră să îl atingă sau să îl îmbunătăţească prin schimbarea dietei lor este nivelul de energie de pe parcursul zilei. Iar legumele te pot ajuta să îţi îndeplineşti acest obiectiv, în special atunci când legumele înlocuiesc carbohidraţii rafinaţi şi alimentele procesate.
Fibrele, vitaminele, mineralele şi antioxidanţii din legume îmbunătăţesc circulaţia, stimulează imunitatea, îmbunătăţesc starea de spirit, sănătatea sistemului digestiv, nivelul glucozei din sânge şi reglează nivelul insulinei. Toate acestea se traduc într-un singur mod: te vei simţi mai uşoară şi te vei simţi plină de energie. Sursa.