Dacă ești fascinată de castele, atunci județul Arad trebuie să fie neapărat pe lista ta cu destinații de vacanță. Dintre multele castele pe care le vei găsi în Arad, Castelul de la Săvârșin este, fără doar și poate, cel mai impresionant. Acesta este deținut de familia regală română și este înconjurat de un parc prevăzut cu lac și debarcader. În secolul al XVIII-lea aici se afla castelul familiei nobiliare Forray, ridicat în perioada 1650-1680. Castelul a fost refăcut la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclasic.
Printre castelele pe care merită să le vezi se află: Castelul Brazi, Castelul Bulci, Castelul din Buteni, Castelul Kover-Appel din Fântânele, Castelul din Conop, Castelul Macea, Castelul Curtici, Castelul din Gurahonț, Castelul Salbek din Pietriș, Castelul din Șepreuș ori Castelul Solymosy din Mocrea.
În cazul în care ești pasionată de arheologie, vei fi plăcut impresionată de ruinele unor cetăți importante precum Cetatea de piatră din Șiria, Cetatea de piatră Șoimoș, Cetatea Agriș, Cetatea Ineului ori Cetatea Șoimoș din Lipova.
“Țara Zarandului”, una dintre cele mai renumite zone etnografice de la noi, se întinde și pe aria județului Arad. Aici, tradițiile sunt păstrate din generație în generație și, cu toate că nu este o zonă extrem de populară, potențialul turistic este incredibil de mare. În localitățile Batsa și Bârzava vei găsi centre de ceramică impresionante, în timp ce la Buteni vei descoperi portul popular în aceeași formă pe care o avea și acum sute de ani.
Munții Codru Moma oferă turiștilor nu numai peisaje de poveste, ci și trasee deosebite, peșteri și alte formațiuni calcaroase. La poalele acestora se află stațiunea Moneasa, ale cărei izvoare de ape minerale sunt renumite pentru efectele miraculoase în cazul afecțiunilor sistemului nervos, afecțiunilor neurologice, nevrozei astenice precum și în cazul reumatismului. Stațiunea Moneasa se laudă atât cu băi termale, cât și cu o pârtie de schi pentru iubitorii sporturilor de iarnă.
La o distanță mică de Moneasa poți vizita și Peștera Liliecilor, din care izvorăște pârâul ce trece prin mijlocul stațiunii.
La 28 de kilometri distanță de municipiul Arad, în incinta castelului Bohus, exact sub Dealul Cetății Siria, poți vizita și Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția.
Nici la capitolul lăcașurilor de cult renumite, județul Arad nu se lasă mai prejos, pe teritoriul acestuia regăsindu-se biserici și mănăstiri precum: Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Biserica Ortodoxă Voievodală, Mănăstirea “Sf. Simion”, Mănăstirea Franciscană ori Bisericile din lemn de la Săvârșin, Buceava, Groșii Noi și Halmagiu.
Tu ce locuri de poveste din județul Arad ne recomanzi?
sursa foto: Wikipedia