Sângeorz-Băi este cea mai renumită staţiune din Munţii Rodnei şi asta pentru că se mândreşte cu 8 izvoare minerale cunoscute pentru proprietăţile curative ce atrag mii de turişti anual.
O altă staţiune, aflată încă în stadiul de formare, este staţiunea Colibiţa, din Munţii Călimani, care se află la 33 de kilometri de Sângeorz-Băi. Lacul de acumulare Colibiţa permite practicarea sporturilor nautice, dar şi a pescuitului. Nefiind o staţiune renumită, Colibiţa îţi va oferi un sejur liniştit, în care te poţi bucura de natură fără a fi deranjat.
Dacă tot ai ajuns la Colibiţa, ar fi păcat să nu urci pe munte până la rezervaţia naturală Tăul Zânelor, pe suprafaţa căruia se află un mic lac cu acelaşi nume. Urcarea nu este tocmai uşoară, însă se poate face şi cu maşina, pe un drum forestier care îţi va pune preţ de mai bine de o oră nervii la încercare. Efortul îţi va fi însă răsplătit cu vârf şi îndesat, peisajul neatins de mâna omului pe care îl vei regăsi la Tăul Zânelor fiind incredibil.
În Pasul Tihuţa vei găsi staţiunea Piatra Fântânele, ce se află la o altitudine de 1.200 m, unde turiştii pot practica sporturi de iarnă pe pârtiile dotate cu telescaun şi teleschi. Un obiectiv turistic pe care turiştii îl caută aici este Hotelul "Dracula", a cărui arhitectură medievală l-a inspirat pe autorul irlandez Bram Stoker să scrie romanul cu acelaşi nume, care l-a făcut pe contele Dracula, asociat cu domnitorul Vlad Ţepeş, cunoscut în întreaga nume.
Valea, dar şi Cheile Bistriţei ce pornesc din Munţii Călimani oferă, pe o distanţă de 65 de kilometri, peisaje de poveste, care te vor fascina. Şi rezervaţia naturală Valea Repedea, ce se întinde printre formaţiunile vulcanice specifice Munţilor Călimani, merită văzută în întregime, lungimea sa nefiind mai mare de 7 kilometri.
Alte rezervaţii naturale pe care nu ai vrea să le ratezi sunt: Muntele de Sare de la Sărăţel, Parcul deontrologic Arcalia, Ineu-Lala, Piatra Corbului, Râpa Verde, Râpa cu Păpuşi şi Zăvoaiele Borcuţului.
Peştera Izvorul Tăuşoarelor de pe versantul stâng al versantului cu acelaşi nume este cea mai adâncă peşteră de pe teritoriul ţării noastre. Pe cel de-al doilea loc se situează tot o peşteră bistriţeană, Peştera Jgheabul lui Zalion. La o altitudine de 1.435 de metri vei găsi peşterile Măgliei şi Zânelor, amplasate pe versantul drept al pârâului Izvorul Măgliei.
În localitatea Prislop poţi vizita Casa memorială Liviu Rebreanu, casă cu specific ţărănesc, care a aparţinut familiei scriitorului. Tot în judeţul Bistriţa-Năsăud ai ocazia să vizitezi şi Casa memorială George Coşbuc, care datează din anul 1840 şi a fost construită de tatăl celebrului poet. În incinta acesteia vei descoperi o expoziţie ce cuprinde manuscrise, dar şi obiecte personale ale lui Coşbuc.
Şi pasionaţii de istorie vor avea ce să vadă în judeţul Bistriţa-Năsăud. Ruinele Cetăţii de la Ciceu merită atenţia ta, oferindu-ţi peisaje nemaivăzute. Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea din piatră vulcanică, pe Dealul Ciceul Spânzului. De asemenea, şi Turnul Dogarilor din Bistriţa, Ruinele castrului roman de la Ilişua ori Ruinele castrului roman de la Orheiul Bistriţei pot fi vizitate.
Dacă ajungi în oraşul Bistriţa, ar fi păcat să nu vezi locurile reprezentative pentru municipiul judeţului, printre care: Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Biserica Evanghelică, Casa Ion Zidaru, Complexul Sugalete, Muzeul Săsesc sau Muzeul Judeţean.
Tu ce locuri frumoase din acest judeţ ne recomanzi?
sursă foto: www.visitbn.ro