Timişoara, oraşul reşedinţă de judeţ, este vizitat de o mulţime de turişti români, dar şi străini, dornici să descopere locuri de poveste. Castelul Huniade, una dintre cele mai vechi clădiri ale oraşului, construit în perioada 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara pe ruinele unui castel din secolul al XIV-lea, găzduieşte acum Muzeul Banatului.
Fabrica de bere, prima de acest gen din ţară, funcţionează încă din anul 1718, însă pe atunci producea şi rachiu. Şi Fabrica de ţigarete merită vizitată, aceasta fiind, în anul 1846, la înfiinţare, cea mai mare fabrică din tot Imperiul Austro-Ungar.
Dacă vrei să vezi clădiri importante ale oraşului Timişoara, nu rata Hidrocentrala, Palatul Apei, Palatul Szechenyi, Palatul Weiss, Casa Mercy, Palatul Loffler, Palatul Dauerbach, Palatul Baroc ori Palatul Lloyd.
Dacă eşti pasionată de istorie, nu rata Bastionul Maria Theresia, rămăşiţă a primei cetăţi fortificate din Timişoara, ridicată în secolul al XII-lea. Acesta se poate vedea din incinta Parcului Botanic.
Lacaşe de cult renumite vei găsi în Timişoara, iar printre acestea se află: Catedrala Mitropolitană, Biserica Milenium, Biserica Ordinului Călugăriţelor de Notre Dame, Biserica romano-catolică Iosefin, Biserica ortodoxă din Elisabetin, Sinagoga Cetate, Sinagoga Iosefin ori Domul Romano-Catolic.
La capitolul staţiuni, Buziaş este de departe una dintre cele mai iubite de turişti. Amplasată în Câmpia Banatului, la poalele Dealului Silagiu, staţiunea balneară atrage turişti încântaţi de izvoarele de ape minerale despre care se spune că sunt folosite încă de pe vremea romanilor.
Şi staţiunea Calacea, situată la o distanţă de 20 de kilometri de Timişoara, se laudă cu un ştrand cu dimensiuni olimpice, bază sportivă, dar şi cu o mică grădină zoologică ce găzduieşte specii precum cerbi lopătari, căprioare, fazani, iepuri ori pisici de Rusia.
În ceea ce priveşte lăcaşurile de cult, judeţul Timiş se mândreşte cu o mulţime de mănăstiri şi schituri renumite printre care: Mănăstirea Timişeni, Mănăstirea Româneşti, Mănăstirea Fârdea, Mănăstirea Pietroasa Mare, Schitul Sfântului Ierarh Nicolae ori Schitul Iernşnic.
Tu ce locuri de poveste din judeţul Timiş ai avut ocazia să vizitezi?
sursă foto: exercitiifitness.ro