În urmă cu câţiva ani, Stefani Ruper a scris o carte care a devenit best-seller, intitulată "Sexy by Nature". Acest volum i-a setat întreaga argumentare pe tema cum să fie o femeie sănătoasă.
Într-o zi, pe când se afla într-un avion, urmând să zboare timp de 8 ore, Stefani Ruper s-a gândit la modul în care a fost nevoită să folosească cuvântul "dietă" pentru a descrie lucrul în care ea crede şi care este cel mai bun cuvânt pe care îl poate pune lângă cuvântul "dietă".
Care este, aşadar, cea mai bună dietă?
Cea mai bună dietă, crede, Stefani Ruper, este DIETA CU DRAGOSTE.
Împreună cu femeile alături de care lucrează, specialista spune că ele sunt persoane care ţin dieta cu dragoste. Obiceiurile lor alimentare sunt stabilite pe o fundaţie de dragoste, în primul rând. Şi, făcând astfel, ele nu sunt deloc "la dietă".
Iată mai jos care sunt principiile după care trăieşti şi te ghidezi dacă ţii o dietă cu dragoste:
1. Îţi iubeşti corpul prin prisma faptului că...
Îţi ierţi şi îţi accepţi corpul
Atunci când ţii dieta cu dragoste, tu îţi ierţi corpul pentru toate "imperfecţiunile" sale. Tu înveţi să îi accepţi genetica, îi accepţi istoria, îi accepţi lucrurile care i s-au întâmplat pe parcursul vieţii tale.
Cine şi ce eşti tu în acest moment este colecţia unor zeci de ani în care ai mâncat diferite alimente şi ai avut diferite comportamente, ai avut parte de evenimente şi încercări, ai avut lupte şi bucurii. Viaţa ta a fost o mare şi complicată varză, iar corpul tău a încercat să facă tot posibilul pentru a fi sănătos pe parcurs, este de părere Stefani Ruper pe blogul său.
Aşadar iartă-ţi corpul. Toate acele "imperfecţiuni" şi "defecte" pe care le percepi sau le experimentezi nu sunt din vina corpului tău. Ele sunt din vina LUMII, deoarece lumea aceasta este un loc dificil în care suntem nevoite să trăim.
Tu trebuie să îţi vezi corpul ca pe un organism frumos, calm care face tot posibilul pentru a se descurca în această lume dificilă. Şi vei experimenta şi sentimente de bucurie pe măsură ce îţi iubeşti corpul şi îl apreciezi, dar îl şi răsfeţi cu dragostea pe care o merită.
2. Îţi iubeşti corpul prin prisma faptului că...
Îi dai corpului tău combustibilul pe care îl merită
Atunci când ai adoptat dieta cu dragoste, fiecare decizie pe care o iei este bazată pe iubire. Asta înseamnă că va trebui să alegi mai des să mănânci sănătos, să consumi alimente naturale, hrănitoare, care au grijă de tine. Tu alegi căpşunele, portocalele, quinoa, somonul din sălbăticie, ouăle de la păsări crescute la curte.
Tu faci aceste alegeri deoarece ştii că aceste alimente nu numai că sunt delicioase, dar şi pentru că sunt pline de nutrienţi puternici care îţi fac corpul şi mintea mai puternice.
Poate nu va fi întotdeauna prea uşor să te adaptezi la acest stil de a mânca sau să îl respecţi întocmai, dar - pentru că te iubeşti pe tine şi vrei să îţi oferi combustibilul de care ai nevoie pentru a avea un corp sănătos şi o viaţă fericită - îţi vei lua acest angajament faţă de tine.
3. Te iubeşti pe tine însăţi prin prisma faptului că...
Laşi mintea să aibă grijă de corpul tău
În lumea dietelor, se spune adesea "ascultă-ţi corpul!". Acesta este un sfat grozav în cea mai mare parte a timpului. Te ajută să dormi atunci când ai nevoie de odihnă sau să îţi iei cantitatea corectă de proteine.
Problema este că uneori, în ciuda sfatului de mai sus, corpul tău tânjeşte adeseori la alimentele despre care ştii că sunt nocive, sunt greşite şi nu ar trebui să le mănânci. De multe ori, papilele tale gustative ar putea să fie confuze şi induse în eroare pentru a mai şti ce este cel mai bine pentru tine.
Corpul tău nu se va simţi mai sănătos după ce ai mâncat o ciocolată întreagă, aşa că atunci când ţii dieta cu dragoste, tu trebuie să îţi asculţi corpul, dar de asemenea trebuie să ştii că uneori are nevoie să fie ghidat de mintea ta.
4. Te iubeşti pe tine însăţi prin prisma faptului că...
Îţi laşi inima să îşi dea cu părerea
Atunci când eşti la dieta cu dragoste, uneori ştii că un aliment nu este la modul absolut cel mai sănătos pentru tine, cum ar fi o felie de tort de la ziua de naştere a unui prieten, dar tu mănânci acea felie de tort oricum ar fi. Şi apoi îţi vezi mai departe de viaţa ta.
Dieta ta nu trebuie să fie "perfectă" în ideea de a fi "bună". De fapt, atunci când ţii dieta cu dragoste, uneori tu mănânci alimente şi mâncăruri "nesănătoase", iar asta nu te deranjează absolut deloc. Tu chiar poţi să sărbătoreşti aceste ocazii, deoarece acestea sunt un simbol al bucuriei şi al libertăţii tale, scrie Stefani Ruper.
Reţine că nu eşti o sclavă a dietei tale sănătoase - dieta nu te controlează pe tine. În schimb, tu controlezi dieta şi tu o alegi.
În zilele de sărbătoare, poate fi o adevărată bucurie să guşti din prăjiturile pe care le-a făcut mătuşa ta în fiecare an, chiar în ultimii 30 de ani la rând. Ocaziile speciale sunt momente minuntate pentru a te relaxa şi pentru a-ţi hrăni sufletul în acest fel. Însă asta nu înseamnă că trebuie să fie o ocazie specială ca să mănânci ceva de la polul opus unei diete sănătoase.
Atunci când ţii dieta cu dragoste, tu ajungi să te cunoşti pe tine. Pune-ţi întrebarea: poţi să te răsfeţi cu ceva dulce, dar fără să cazi în extrema cealaltă? În dieta cu dragoste, tu ai încredere în tine însăţi şi te iubeşti pe tine suficient de mult pentru a-ţi folosi puterea de judecată. Chiar dacă asta înseamnă să te gândeşti în avans la tine şi pur şi simplu să mănânci ceea ce te tenta. Însă apoi vei continua să te concentrezi pe alimentele sănătoase.
5. Te iubeşti pe tine însăţi prin prisma faptului că...
Faci alegeri, nu urmezi reguli
Regulile nu reprezintă modul în care funcţionează dieta cu dragoste. Atunci când ţii dieta cu dragoste, tu nu te pedepseşti singură, nu ceri mai multă voinţă de la tine şi nu trăieşti după nişte reguli dure. Ăn loc de asta, tu găseşti o modalitate de a face ca alimentele bune să lucreze pentru tine, în favoarea ta.
Este vorba de o alegere şi despre fiecare zi în care tu faci o alegere pe care o iubeşti. Tu îţi controlezi alegerile şi opţiunile alimentare. Nu alimentele sunt cele care te controlează pe tine.
6. Te iubeşti pe tine însăţi prin prisma faptului că...
Nu îţi bazezi practicile şi obiceiurile alimentare pe modul în care arăţi
Dieta cu dragoste nu se rezumă la cum să fii slabă, cu o siluetă uscăţivă. Nu este nici despre cum să ai mai multă masă musculară. Sau cum să postezi pe Instagram fotografii de tip selfie care să demonstreze ce succes a avut dieta ta.
Dieta cu dragoste este, în schimb, despre dragoste. Este despre sentimente. Este despre îngrijirea şi preţuirea corpului tău, astfel încât să poţi fi puternică din punct de vedere mental şi fizic, astfel încât să te poţi juca afară cu copiii tăi, să muţi mobila prin casă, să mergi la serviciu şi să dai gata orice obstacol pe care îl întâlneşti în viaţă.
Atunci când eşti la dieta cu dragoste, nu ai fotografii cu fotomodele slabe lipite pe frigiderul tău. Nu îţi ciupeşti coapsele şi abdomenul în oglindă în fiecare dimineaţă, ajungând să te urăşti. Nu eşti ruşinată de mărimea pe care o porţi la rochie.
În schimb, în dieta cu dragoste tu eşti mândră de tine însăţi pentru că eşti o femeie puternică, ce se simte bine în propria piele, o femeie care iartă, acceptă, iubeşte şi care are răbdare cu corpul ei.
7. Te iubeşti pe tine însăţi prin prisma faptului că...
Îi iubeşti pe alţii
Dacă ţii dieta cu dragoste, să mănânci mâncarea şi alimentele perfecte nu este scopul vieţii tale. În loc de asta, tu faci tot ce poţi pentru a fi sănătoasă astfel încât să poţi avea o viaţă bogată, plină de iubire pentru oamenii din jurul tău.
Sănătatea este un bun de preţ. Dar ideea este să fii fericită. Odată ce eşti sănătoasă - sau suficient de sănătoasă - ai apoi energia şi spiritul necesare pentru a-ţi trăi viaţa, subliniază Stefani Ruper. Acest lucru îţi îmbogăţeşte viaţa, îţi îmbogăţeşte comunitatea şi în acelaşi timp îţi permite să stabileşti un exemplu frumos pentru toate celelalte femei din viaţa ta. (Via.)