Friptură Teriyaki cu baby Shiitake și Bok Choy
Pentru această friptură trebuie să găsești un sos teriyaki cu o cantitate cât mai mică de sare și zahăr, dacă vrei să fie într-adevăr o masă sănătoasă.
125 ml sos de soia, 125 ml vin de orez, 1 lingură zahăr brun, 1 lingură ghimbir proaspăt ras, 3 căței usturoi pisați, 500 g carne slabă, 3 linguri ulei vegetal, 250 g baby ciuperci shiitake, 4 baby salate bok choy tăiate pe lungime în sferturi
1. Se pune carnea într-o pungă resigilabilă și se toarnă peste ea sosul de soia cu vinul, zahărul brun, ghimbirul și usturoiul, apoi se lasă 3 ore la frigider, să marineze.
2. Se încălzesc 2 linguri de ulei într-o cratiță nonaderentă, pe foc mediu, și se sotează ciupercile până își lasă zeamă, adică aproximativ 5 minute, apoi se adaugă în tigaie salata și se amestecă timp de 3 minute, după care se transferă totul pe farfurii.
3. Se scoate carnea din pungă și se tamponează ușor cu un prosop de hârtie, apoi se pune în tigaie pe foc mediu, împreună cu lingura de ulei rămasă. Se lasă între 3-5 minute pe fiecare parte, după care se transferă pe un tocător, să respire un pic.
4. Se taie friptura de-a lungul fibrei în felii subțiri, se trasează o linie din sos teriyaki deasupra feliilor și se servește alături de legumele preparate anterior și eventual cu puțin orez.