Gogoşi ca la bunica
Cu toţii ne amintim de gogoşile delicioase pe care le făcea bunica când eram mici sau de acelea cu care ieşeau doamnele de labucătăria grădiniţei în pauze şi ne răsfăţau. Atunci de ce să nu se bucure şi copiii din ziua de astăzi de nişte gogoşi pufoase şi pline de gust?
1 vârf de sare, 1 lămâie cu coajă groasă, 1 plic zahăr vanilat, 1 litru şi 1/2 apă minerală, 2 ouă, 2 kg făină, 40 g drojdie de bere proaspătă (un cub), 50 ml lapte, 200 g zahăr tos, ulei pentru prăjit
1. Se amestecă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr apoi se lasă compoziţia pentru aproximativ 10 minute la dospit, acoperită.
2. Se amestecă făina cu drojdia, sarea, restul de zahăr, ouăle şi coaja rasă de la lămâie şi se toarnă treptat apă minerală, după care se lasă la dospit aluatul timp de 1/2 de oră.
3. Se presară făină pe masă sau planşa specială şi se întinde coca cu făcăleţul sau cu o sticlă de sticlă.
4. Se ia un pahar şi se decupează rotunduri pe foaia de aluat, după care se acoperă şi se mai lasă încă 20 de minute la dospit.
5. Se încinge ulei într-o cratiţă cu diametru mare şi se prăjesc gogoşile pe fiecare parte câte două minute sau până când devin aurii.
6. Se scot gogoşile pe un şerveţel de hârtie, pentru a elimina surplusul de ulei şi se pudrează cu zahăr.
Articolul anterior Somon în aluat foietaj Articolul următor Brioşe cu vişine