Gujoane de conopidă
O gustare inedită şi săţioasă, care poate înlocui cu succes preparatele pe bază de cartofi.
2 conopide medii, 1/4 ceapă tocată mărunt, 1/4 cană parmezan ras, 1 ou, 1/4 cană pesmet măcinat fin
1. Fierbe apă în care ai dizolvat puţină sare şi când apa dă în clocot, adaugă bucheţelele de conopidă curăţate. Fierbe-le până când sunt suficient de moi încât să pătrundă furculiţa, timp de 5-10 minute. Scurge-le bine şi introdu-le într-un blender. Procesează-le până obţii bucăţele mici, de mărimea unui bob de orez. NU ai nevoie de o pastă de conopidă.
2. Într-un bol mare, măsoară 3 căni de conopidă mărunţită şi amestecă-le cu ceapa tocată, parmezanul, pesmetul, oul, 1 linguriţă de sare şi una de piper. Amestecă până capeţi o compoziţie omogenă.
3. Cu o lingură, ia din compoziţie şi formează gujoane mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe, pe care le aşezi într-o tavă pe care ai uns-o în prealabil cu ulei şi ai acoperit-o cu o foaie de copt.
4. Dă tava la cuptor timp de 20 de minute, la temperatură de 350°F, întoarce-le şi pe partea cealaltă, după care mai lasă-le la cuptor timp de până la 15 minute sau până când se rumenesc.
Serveşte-le cu ketchup, sos pesto, hummus sau alt sos preferat.
Pont: Dacă ţi se pare prea simplă compoziţia, poţi adăuga şi ardei gras roşu tocat mărunt, brânză Cheddar şi coriandru sau pătrunjel tocat, pentru un plus de culoare şi savoare!