Iaurt de casă cu compot de mere
Cum toamna pare că și-a intrat deja în drepturi, am decis să combinăm plăcerea fructelor din compotul de mere cu iaurtul sănătosde de casă. O rețetă atât pe placul celor mici cât și a celor mari.
1/4 cană lapte degresat UHT, 1/4 cană sirop de arțar, 1/4 cană iaurt natur cu probiotice, 1/4 cană zahăr brun, 1/4 linguriță scorțișoară, 1/4 cană apă, 1 vârf de sare, 1 linguriță esență de vanilie, 4 căni lapte integral, 6 căni felii de mere Granny Smith decojite
1. Se încălzește laptele integral într-o cratiță mare, la foc mediu, până când fierbe, dar nu clocotește.
2. Se oprește focul și se încorporează ușor laptele degresat, apoi siropul de arțar și se lasă la răcit între 20-30 minute, apoi se amestecă cu iaurtul.
3. Se toarnă amestecul lactat într-un pahar mare de sticlă sau într-un borcan încăpător și se acoperă cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară, prin care se fac câteva găuri și se dă deoparte, într-un loc cald, cum ar fi lângă un cuptor, unde se lasă timp de 12-18 ore.
4. Se bagă iaurtul la frigider pentru aproximativ 8 ore, timp în care se pregătește compotul.
5. Se amestecă merele feliate și curățate cu zahărul brun, esența de vanilie, scorțișoara, sarea și apa într-o cratiță, pe foc mediu, mixând continuu.
6. Se toarnă iaurtul peste compot și se mănâncă.