Conform studiilor recente, mentalitatea că părinții, mai ales de copii mici, ar trebui să-și ascundă orice emoție negativă este deja învechită. Nu numai că este bine să le spui copiilor ce simți, dar dacă nu le spui ei tot prind din zbor informația. Într-un studiu publicat în revista de specialitate „Journal of Family Psychology”, chiar dacă tu îți ascunzi stresul, copiii îl recunosc și ajung să fie și ei mult mai stresați. Așadar, iată de ce e mai bine să-i lași pe cei mici să știe că mami și tati sunt uneori nefericiți:
1. Ajută la destigmatizarea sentimentelor negative
Deși este de dorit să nu țipați sau să vă certați în fața copiilor, dacă voi ca părinți vă ascundeți emoțiile, le transmiteți că nu e bine să-și exprime sentimentele. Pe de altă parte, atunci când părinții își împărtășesc sentimentele cu cei mici, aceștia experimentează o gamă mai largă de emoții și sentimente.
2. Îi liniștește
Discutarea emoțiilor cu copiii îi face să înțeleagă faptul că nu este vina lor dacă tu sau celălalt părinte sunteți supărați. Mulți copii, mai ales cei mici, cred eronat că sunt de vină pentru cum se comportă adulții și nu pot observa că există lucruri ce nu țin strict de relația lor, dar care le influențează părinții.
3.Setezi un exemplu
Gândește-te la cazul în care tu lucrezi de acasă și copilul partcipă la Școala Online, iar într-o zi te enervează cineva într-o conferință. Dacă ai un copil, îi poți spune acestuia că tocmai ai încheiat o conversație foarte stresantă și că ai nevoie de un timp singură pentru a te calma. În acest exemplu poți observa cum trebuie să-i explici copilului tău ce simți și, de asemenea, îi arăți o strategie prin care să facă și el față stresului demonstrându-i astfel că poți funcționa corespunzător și când lucrurile nu merg conform planurilor tale.
Cum să vorbești cu copiii despre stres
1. Nu încerca să-ți folosești copilul pe post de terapeut
Nu este responsabilitatea copilului tău să te asculte, deci în loc să-l folosești pe post de consilier, găsește o modalitate de a-ți exprima sentimentele pe înțelesul lui. De exemplu, roagă-l să participe cu tine la o activitate relaxantă.
2. Vorbiți regulat despre sentimentele fiecăruia
Puteți, de exemplu, ca atunci când pregătiți cina în familie să vă exprimați fiecare câte un sentiment pozitiv și câte unul negativ. Acest lucru vă va ajuta să vă normalizați și înțelegeți emoțiile, în loc să discutați despre sentimente doar când apare o problemă sau și mai rău, niciodată.
3. Adu vorba despre ce simțiți
De asemenea, puteți să discutați despre ce observi că se întâmplă, cum ar fi faptul că nu se poate concentra când face lecțiile sau că s-a certat cu un prieten. Discuțiile sunt singurul mod de a scoate la iveală ceea ce se întâmplă de fapt.
4. Nu-și face griji în privința perfecțiunii
Din când în când este în regulă să mai faci câte o greșeală. Dă-i exemplu copilului tău că poți trece peste o greșeală și că aceasta nu este sfârșitul lumii. Cel mai important pentru un copil este să știe doar că trebuie să încerce, nu că ar exista perfecțiune.
Importanța discuțiilor despre stres cu cei mici
Anul 2020 a venit la pachet cu mult stres și multe apartamente s-au transformat în birouri, case și școli în același timp, ceea ce înseamnă că nu numai adulții au fost stresați ci și copiii.