Îngrijirea pielii între puseele de boală este foarte importantă. Măsuri simple, dar care trebuie respectate, și un ritual de îngrijire repetat cu perseverență vor reduce riscul de acutizare a bolii.
Una dintre caracteristicile cele mai importante ale dermatitei atopice este că bariera pielii este mult mai fragilă decât în cazul populației generale. Principala cauză este un defect al stratului cornos, superficial al pielii, care este mai puțin hidratat și cu proteine structurale mai puțin eficiente, lucru care va duce la pierderi de apă prin piele și, în final la uscăciune. Pielea devine mult mai permeabilă și permite contactul mai strâns cu substanțe iritante sau alergeni care declanșează boala sau bacterii care cauzează infecții localizate.
Crema hidratantă – esențială în îngrijirea pielii cu dermatită atopică
Aplicarea de creme hidratante și emoliente vă ajută la refacerea artificială a barierei cutanate, împiedicând contactul cu dușmanii pielii atopice mai sus menționați. Emolientele trebuie alese în funcție de gradul de uscăciune, anotimp, tipul de eczemă. De exemplu, pentru o piele foarte uscată, mai ales în perioada iernii, este nevoie de o cremă grasă sau unguent. Pentru zonele inflamate și în anotimpul cald sunt indicate cremele ușoare sau loțiunile.
Este ideal ca emolientele să fie folosite după baie, pentru a reține o cantitate mare de apă în piele, și să fie aplicate de două sau trei ori pe zi, chiar și atunci când pielea nu este afectată de eczemă. Acestea trebuie aplicate în direcția firului de păr pentru a evita iritațiile și foliculită.
Cum alegem crema potrivită
În practică, însă, principiile de mai sus nu se aplică tuturor. Dermatologii recomandă deseori folosirea mai multor tipuri de emoliente până în momentul în care pacientul identifică produsul care este cel mai pretabil pentru pielea să. Spre exemplu, există emoliente care conțin substanțe antiseptice pentru pacienții predispuși la infecții cutanate. Cantitatea necesară pentru o persoană adultă care suferă de dermatită atopica este între 1000-2000 ml lunar.
Indiferent de aceste particularități, există câteva caracteristici care nu trebuie să lipsească la o cremă potrivită în îngrijirea pielii care se confruntă cu dermatită atopica: acesta trebuie să mențină pielea hidratată, catifelată, fără să cauzeze mâncărime, și să fie ușor și plăcut de aplicat.
Material realizat cu sprijinul Dr. Laurențiu Vladau, Specialist Dermatologie și Venerologie Hebra Dermatologie.