Un truc neobișnuit te ajută să pari inteligentă oriunde, oricând. Adresează întrebările potrivite și vei fi considerată un geniu.
Deși contravine concepției generale legate de înțelepciune, atunci când vrei ca persoanele din jur să creadă că ești deșteaptă, ar trebui să le ceri sfatul, să pui accentul pe opinia și recomandările lor.
Conform descoperirilor unei echipe de cercetare de la Harvard Business School, echipă condusă de Alison Wood Brooks, oamenii au o percepție mai bună asupra celor care le cer părerea.
De ce? Narcisismul este de vină. Oamenilor le place să ofere sfaturi, să își exprime părerea, mai mult sau mai puțin avizată. Astfel se instalează buna dispoziție și crește încrederea în sine. La rândul lor, cei a căror părere a fost cerută presupun că individul care le-a cerut sfatul este competent și priceput în ceea ce privește subiectul dezbătut.
În cadrul a cinci studii separate, echipa de cercetare le-a prezentat participanților o problemă și un partener pentru a o rezolva.
Într-unul dintre experimente, unul dintre participant era rugat să rezolve o problemă, după care partenerul lui urma să o rezolve la rândul lui. Subiectul și partenerul său aveau posibilitatea de a comunica prin mesaje scrise, iar ceea ce nu știau participanții la studiu este că partenerul era, de fapt, simulat pe calculator.
Când participantul la studiu finaliza rezolvarea problemei, presupusul partener trimitea unul dintre următoarele mesaje: "Sper că te-ai descurcat bine. Ai vreun sfat pentru mine?" sau "Sper că te-ai descurcat bine."
Conform rezultatelor experimentului, partenerul simulat pe calculator care cerea un sfat a fost perceput ca fiind mai competent decât cel care nu a adresat o astfel de întrebare.
Atenţie, însă, la persoana căreia îi adresezi această întrebare. Dacă adresezi o întrebare de acest gen unei persoane care nu are experienţă în domeniul respectiv, nu vei obţine rezultatul scontat. Cerând sfatul unei persoane neavizate, vei părea incompetentă şi nesigură.