Linguini cu fructe de mare
O reţetă exotică, pentru iubitorii de paste.
0,5 cană vin alb sec, 1,3 kg roşii conservă, 3 linguri unt, 3 linguri ulei de măsline, 4 căţei usturoi, 500 g creveţi decortificaţi, 500 g scoici, 500 g linguini, sare, piper, chilli, smântână, busuioc proaspăt, pătrunjel proaspăt
1. Se preîncălzeşte cuptorul la 180 g Celsius în timp ce se se fierb pastele la jumătate din timpul recomandat pe pachet, cât să rămână un pic tari.
2. Se prăjeşte usturoiul în 2 linguri de unt topit şi 2 linguri de ulei de măsline, iar după câteva minute se adaugă vinul şi se mai lasă pe foc mic până scade, apoi se adaugă roşiile.
3. Se amestecă timp de 10 minute în continuu, pentru a nu se prinde ingredientele, şi se adaugă după gust sare, piper şi chilli.
4. Se încălzesc la foc mediu, într-o tigaie, untul şi uleiul rămase apoi se adaugă scoicile spălate şi curăţate, după care creveţii spălaţi şi curăţaţi. Se lasă pe foc şi se amestecă până îşi schimbă culoarea.
5. Se scurg pastele şi se amestecă cu sosul obţinut apoi se pun într-o tavă adâncă, tapetată cu folie de aluminiu, şi deasupra se pun fructele de mare sotate apoi se înfăşoară cu folia rămasă pe margini.
6. Se bagă la cuptor pentru 15-20 de minute şi se servesc calde. Pentru asta, se desface folia de aluminiu chiar înainte de servire şi se pune în farfurie un strop de smântână la temperatura camerei, apoi se pun căteva frunze proaspete de busuioc şi pătrunjel.