O alunita poate fi prezenta pe corp inca de la nastere (nev congenital) sau poate aparea mai tarziu (nev dobandit), existand numeroase subtipuri de nevi congenitali si nevi dobanditi. Nevii congenitali apar la aproximativ una din 100 de persoane. Aceste alunite sunt mai predispuse spre a dezvolta melanom (cancer), in comparatie cu cele care apar dupa nastere.
Cele mai multe dintre alunite isi fac aparitia in copilarie si in timpul primilor 30 de ani de viata ai unei persoane, fiind normal sa avem de la 10 si pana la 40 de alunite la varsta adulta.
Cu trecerea anilor, de obicei, alunitele se schimba lent. Unele alunite nu se pot schimba deloc, in timp ce altele pot sa dispara incet de-a lungul timpului.
Este normal sa avem alunite?
- Aproape orice persoana are cel putin o alunita.
- Aproximativ 1% din oameni se nasc cu unul sau mai multi nevi melanocitari congenitali.
- Oamenii cu pielea mai deschisa tind sa aiba mai multe alunite decat cei cu pielea mai inchisa la culoare.
- Cauza exacta a formarii alunitelor nu este cunoscuta, insa este clar ca numarul total al alunitelor unui individ depinde de factori genetici, expunerea la soare si statusul imun.
De ce este nevoie sa controlam alunitele?
Marea majoritate a alunitelor nu sunt periculoase. Alunitele care sunt mai susceptibile spre a se transforma in cancer sunt cele care arata diferit fata de alte alunite existente sau cele care apar pentru prima data dupa varsta de 40 de ani.
La inceput, melanomul poate sa arate la fel ca o alunita benigna, dar in timp isi modifica structura si dimensiunile. Melanomul este o proliferare maligna (canceroasa) de melanocite, reprezentand cea mai frecventa cauza de deces cauzat de cancerele de piele. In plus, este demonstrat ca oamenii care au un numar crescut de alunite au un risc mai mare de a dezvolta melanom, spre deosebire de cei care au putine alunite.
Cand observam una dintre urmatoarele caracteristici ale alunitelor, este util sa le controlam:
- O alunita care si-a schimbat dimensiunile, forma, structura sau culoarea
- O alunita noua care a aparut la varsta adulta (peste 40 ani)
- O alunita foarte diferita de celelalte alunite de pe corp
- O alunita asimetrica, cu margini neregulate, cu mai multe culori, cu diametrul mai mare de 6 mm
- O alunita care sangereaza
In cazul in care o alunita nu se modifica in timp, exista putine motive de ingrijorare. Daca observati, insa, orice semne de schimbare la o alunita existenta, daca apare una noua sau daca doriti sa indepartati o alunita din motive cosmetice, este recomandat sa va adresati medicului dermatolog.
Material realizat cu sprijinul dr. Roxana Nedelcu, specialist dermato-venerologie in cadrul Hebra Dermatologie.