Negresă cu prune și curmale
Cine spune că veganii nu pot avea dulciuri gustoase și arătoase se înșală.
150 g prune fără sâmburi, 250 g curmale fără sâmburi, 220 g apă fiartă, 140 g ulei de cocos, 70 g pudră de cacao neîndulcită, 2 linguri semințe de in, 6 linguri apă rece, 70 g făină fără gluten, 1/2 linguriță sare fină de mare, sare grunjoasă
1. Se preîncălzește cuptorul la 160 grade Celsius și se căptușește o tavă cu hârtie de copt, apoi se pun semințele de in în apa rece și se amestecă viguros, după care se lasă 15 minute la frigider.
2. Se pun curmalele într-o tigaie, în care se toarnă apa fierbinte și se lasă la înmuiat 10 minute, apoi se mixează sub forma unui piure.
3. Se adaugă în tigaia cu piureul de curmale, uleiul de cocos și pudra de cacao, apoi se pune pe foc mic și se amestecă până când uleiul de cocos se topește complet, după care se îndepărtează tigaia după foc.
4. Se adaugă semințele de in, făina și sarea fină și se amestecă bine, până se omogenizează compoziția, în care se pun apoi prunele mărunțite.
5. Se pune compoziția obținută în tava pregătită dinainte și deasupra se presară puțină sare grunjoasă, după care se dă tava la cuptor timp de 20-30 de minute sau până când suprafața capătă o pojghiță tare și mată.
6. După ce se scoate tava din cuptor se lasă încă 10 minute să se răcească la temperatura camerei, apoi se dă la frigider timp de o oră înainte de a se tăia negresa.