Orez la cuptor cu ton şi bacon
Vrei să prepari o cină copioasă şi delicioasă pentru cei dragi şi ai rămas în pană de idei? Prepară orezul altfel decât de obicei şi porţiile vor dispărea rapid din farfurii!
40 gr. unt, 1/4 ceaşcă făină, 3 ceşti lapte, 4 cepe tocate mărunt, 425 grame ton în ulei de măsline (scurs), 1 ceaşcă mazăre congelată, 1 linguriţă coajă de lămâie rasă, 1/4 ceaşcă zeamă de lămâie, 2 linguri de muştar, 3 ceşti de orez cu bob lung gătit, 100 gr. bacon tocat mărunt, 1/4 brânză rasă, sferturi de lămâie pentru servit
1. Încinge cuptorul la 220C.
2. Topeşte untul într-o tigaie, la fom mediu, până se formează spumă, după care adaugă făina şi amestecă folosind o lingură de lemn, timp de un minut. Ia tigaia de pe foc, adaugă laptele, câte un sfert de ceaşcă, amestecând constant. Aşază tigaia iarăşi pe foc şi amestecă timp de 5 minute, până când se îngroaşă compoziţia.
3. Ia tigaia de pe foc, adaugă ceapa, tonul, mazărea, coaja şi zeama de lămâie, muştarul şi orezul fiert în prealabil în sosul obţinut. Adaugă sare şi piper după gust, amestecă şi toarnă compoziţia într-o tavă suficient de înaltă. Presară deasupra bacon şi brânză rasă, după care dă la cuptor timp de 25-30 de minute sau până capătă o crustă bine rumenită. Lasă să se odihnească 5 minute şi serveşte cu sferturi de lămâie.
Articolul anterior Somon cu sirop de arţar Articolul următor Mere "otrăvite", ideale pentru Halloween