Femeile sunt sensibile la acest subiect și poate că și-ar dori să aibă un doctor mai bun, un soț mai potent, ovare mai harnice sau să dea timpul înapoi pentru că acum sunt prea în vârstă. Cum nu ai ce face și întrebări despre copii vor veni imediat după ce începi o relație care pare măcar cât de cât stabilă și mașinile timpului nu s-au inventat încă, vezi în continuare cum poți ocoli situații jenante.
Gândește-te cine întreabă
Fă o pauză mică, respiră adânc și înainte de a spune orice, încearcă să privești chestiunea din punctul de vedere al celui sau celei care pune întrebarea, pentru că răspunsul ar fi bine să varieze în funcție de faptul dacă ești întrebată despre copii de către mama ta, soacra, cea mai bună prietenă, o rudă îndepărtată, chiar partenerul tău de viață sau o persoană oarecare, lipsită de importanță, care încearcă doar să pornească o discuție cu tine. De asemenea, întrebă-te cu ce scop îți pune această întrebare delicată, pentru că uneori întrebările par răutăcioase, dar nu toți oamenii au intenții rele, unii s-ar putea să fie chiar îngrijorați pentru tine. Să îți dai seama cine și de ce întreabă te va ajuta să știi cum să răspunzi.
Fă-ți o listă de răspunsuri tipice
Când cineva te întreabă ce mai faci, tu răspunzi cu clasicul „bine” după care începi să înșiri efectiv ceea ce ai făcut în ziua respectivă, așa ar trebui să îți vină de natural și răspunsul la întrebarea „când o să faci un copil?”. Ține minte că nu ești datoare nimănui cu nimic și deci le poți răspunde cam orice vrei, nu trebuie fiecare răspuns să fie ceva profund, nu trebuie mereu să spui absolut tot adevărul, pe care oricum mulți îl înghit destul de greu. Poți avea în repertoriu următoarele fraze standard: „Când o fi, o fi”, „Asta este o întrebare foarte bună” și „Nu sunt sigură. Copilul tău ce mai face?”.
Dacă nu mai suporți treci la atac
Dacă faci un tratament de fertilitate vei fi ușor de enervat, din cauza faptului că nici nu vei avea parte de cât trebuie somn pentru ca organismul tău să se poată odihni suficient încât să mai poți fi politicoasă. Aceste schimbări de dispoziție vor face pe multă lume să se întrebe dacă nu cumva chiar ești însărcinată, insclusiv tu vei avea dubii și speranțe. În aceste situații este destul de greu să faci față cu brio interacțiunilor sociale, mai ales ocaziilor de genul sărbători, zile de naștere și orice fel de petreceri. Cel mai bun sfat ar fi să te abții de la comentarii, dar e ușor de zis și greu de făcut, pentru că uneori chiar nu poți. În astfel de cazuri trebuie să ai în repertoriu următoarele replici: „Vei fi prima care va afla... după medicul meu, soțul, mama, soacra....”, „De ce? Crezi că sunt grasă? Sunt doar hormonii.”, „Nu sunt însărcinată, dar viața ta sexuală cum merge? Mai ai parte de ceva acțiune după ce au apărut copiii?” sau „Subiectul este depășit. Noi ne vom lua un câine.”
Educă
Șansele ca o femeie de 30 ani să rămână însărcinată sunt de doar 20% în fiecare lună și odată cu înaintarea în vârstă procentajul scade.
Chiar și cei tineri au probleme cu fertilitatea, mai ales femeile cu endometrioză.
Bărbații contribuie cu 1/3 la problemele de fertilitate.
Cu cât încerci mai mult, cu atât există șanse să fii mai stresată și să nu poți rămâne însărcinată.
Fii pregătită pentru sfaturi nesolicitate
Indiferent de modul în care răspunzi întrebărilor legate de copii, oamenii vor avea părerile lor și vor ține neapărat să ți le zică, fie că este vorba despre experiența lor în a avea copii sau că este o poveste despre cum alți prieteni au încercat foarte mult timp, dar într-un final au renunțat la ideea de a mai avea copii, motiv pentru care imediat ce au scăpat de stres femeia a rămas însărcinată. Foarte puțini sunt medici ginecologi sau specialiști în fertilitate, dar cam toți știu câte ceva despre subiect și vor să fie utili, așa că vei primi sfaturi despre cum să te relaxezi, despre adopții, dar majoritatea vor fi inutile, pentru că fiecare experiență este unică. Dacă vrei să le închizi gura subtil spune că „fertilitatea este un subiect atât de sensibil în ziua de astăzi încât cea mai bună metodă prin care poți ajuta o persoană care are probleme este să aștepți liniștit ca respectiva să-și împărtășească cu tine povestea.”