Pește la cuptor cu usturoi și sos de roșii
Această rețetă delicioasă se pretează cel mai bine la macrou, dar poate fi făcută cu orice tip de pește.
1 lingură zeamă lămâie, 1 lingură busuioc, 3 pești macrou, 4 căței usturoi, 40 ml ulei de măsline, 50 g măsline negre, 100 ml vin demidulce, 300 ml sos de roșii, sare, piper
1. Se curăță peștele de solzi, cap și intestine și se tamponează cu un șervețel de hârtie, pentru a-i lua excesul de apă, apoi se asezonează cu sare și piper.
2. După două ore de păstrat la rece peștele, se încinge uleiul de măsline într-o tigaie generoasă și se călește usturoiul curățat și tăiat feliuțe subțiri, peste care se adaugă vinul și se lasă până ce dă în două clocote, după care se adaugă sosul de roșii și se lasă la fiert timp de 5 minute.
3. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius și se adaugă în sosul preparat lingura de busuioc și cea de zeamă de lămâie.
4. Se așează peștii într-o tavă și se toarnă peste ei sosul obținut în tigaia de pe aragaz, apoi se pune tava la cuptor pentru 55 de minute, pe grătarul din mijloc.
Tips: 1. Nu răsuci peștele, altfel riști să-l fărâmi.
2. Din când în când, ia câte o lingură de sos din tavă și pune-o peste pește, ca să nu se usuce foarte tare, dar să prindă totuși o crustă crocantă.