Piure Colcannon
Un altfel de piure, mai bogat, mai colorat și mai aromat, autentic irlandez.
1,5 kg cartofi albi, 2 pachete mici de unt, 1 cană și 1/4 lapte cald, piper negru proaspăt măcinat, 1 varză curățată și tocată fin, 450 g bacon prăjit cu o zi înainte, 4 fire ceapă verde tăiată rondele mici, pătrunjel tocat
1. Se fierb timp de 30 minute cartofii în coajă și se decojesc cu ajutorul unei furculițe și al unui cuțit apoi se taie bucățele cu acel cuțit.
2. Se pasează piureul bine și se adaugă un pachet de unt tăiat cubulețe, apoi treptat se pune laptele, amestecând continuu și se asezonează cu piper.
3. Se fierbe varza în apă nesărată până când se înegrește ușor apa și se adaugă 2 linguri de unt, ca să se moaie mai repede, apoi se acoperă oala și se mai lasă 2 minute la fiert, după care se scurge de apă și se mai mărunțește (dacă este cazul).
4. Se pune bacon-ul într-o cratiță mare, acoperit de apă, și se fierbe timp de 45 minute sau până când se moaie, apoi se îndepărtează grăsimea și se taie mărunt.
5. Se adaugă la piure varza, ceapa și baconul, apoi se amestecă ușor și se servește în farfurii adânci, garnisit cu pătunjel tocat.