Piure din cartofi dulci cu suc de portocale și merișoare
Dacă nu mai știi ce să gătești sau vrei o nouă garnitură pentru mesele festive, poți apela la această rețetă, care îți va colora masa și încânta papilele gustative.
sare, 1.5 kg cartofi dulci, 2 linguri suc de portocale, 3 linguri unt, 1/4 cană lapte, 1/4 linguriță piper proaspăt măcinat, 1 ceașcă merișoare
1. Se spală, se curăță și se taie cubulețe cartofii, apoi se toacă mărunt merișoarele.
2. Se adaugă cubulețele de cartofi într-o oală mare în care fierbe deja apă cu sare, pe foc mare, apoi se reduce temperatura și se mai lasă oala pe aragaz timp de 20-25 minute, până sunt bine pătrunși cartofii (adică până când o furculiță intră cu ușurință în ei).
3. Se scurg cartofii de apa rămasă și se pun înapoi în oală, unde se pisează cu ajutorul unui mixer sau cu o furculiță, apoi se adaugă sucul de portocale proaspăt stors, untul, laptele și se asezonează cu sare și piper, după care se amestecă bine, până ajunge să fie o pastă omogenă și toate ingredientele și aromele se combină.
4. Se transferă pe farfuriile de servire piureul obținut și se ornează cu merișoarele tocate.