Prăjitură pufoasă cu cremă de lapte caramelizată
Iată o reţetă de prăjitură pufoasă cu cremă de lapte caramelizată care pur şi simplu ţi se topeşte în gură.
Blat pufos: 4 ouă, 6 linguri de zahăr, 4 linguri de ulei, 4 linguri de apă, 6 linguri de făină (rase), un pliculeţ de praf de copt, coaja de la o portocală dată pe răzătoarea mică, un praf de sare. Cremă: 8 linguri de zahăr, 500 ml de lapte + 150 ml de lapte, 3 ouă,2 linguri de zahăr,3 linguri de amidon, 180 g de unt, 2-3 picături de esenţă de portocală. Topping de caramel: 2 linguri de zahăr, 50 g de unt.
Blat
1. Separă albuşurile de galbenuşuri şi bate-le spumă cu un praf de sare şi cu zahărul adăugat lingură cu lingură până obţii o bezea.
2. Amestecă galbenuşurile cu uleiul şi apa şi adaugă-le peste bezea.
3. Amestecă cu mixerul, iar treptat adaugă lingură cu lingură făina şi praful de copt.
4. Tapetează o tavă de copt dreptunghiulară cu unt şi hârtie de copt şi toarnă compoziţia în ea, după care bag-o la cuptor pentru 30 de minute.
5. La final, blatul trebuie să treacă testul scobitorii.
Cremă
Primul pas: Pune la caramelizat 8 linguri de zahăr, iar când este gata, adaugă laptele (500 ml) fiert. Când se topeşte zahărul în lapte, dă vasul deoparte.
Pasul 2: Amestecă bine 2 ouă cu zahărul, după care adaugă 3 linguri de amidon şi amestecă din nou.
Adaugă şi laptele (150 ml) şi amestecă din nou. Această compoziţie se toarnă peste prima şi se pune pe foc. Adaugă câteva picături de esenţă de portocală.
Amestecă continuu până capătă aspect de budincă. Dă cratiţa la o parte şi adaugă untul frecat puţin.
Asamblare
Taie blatul în două. Pe prima foaie toarnă jumătate din cremă, după care pune a doua foaie şi cantitatea de cremă rămasă.
Topping de caramel
Caramelizează 2 linguri de zahăr, topeşte untul şi amestecă continuu. Caramelul se toarnă repede peste prajitură ca să nu se răcească şi să fie mai greu de uniformizat.
Prăjitura se lasă la rece pentru câteva ore, după care se taie cuburi şi se serveşte cu un pahar cu lapte cald.
Poftă bună!
Sursă foto: lifemadesimplebakes.com Articolul anterior Seminţe de dovleac cu rozmarin şi usturoi Articolul următor Tort de ciocolată în doar 10 minute