Pui cu ciuperci, în sos alb de vin cu usturoi
Iată un preparat rapid şi uşor, pe bază de carne de pui, perfect pentru serile din timpul săptămânii, când eşti extrem de ocupată.
3 fâşii sau bucăţi lungi de carne de pui (450 de grame în total); 2 linguriţe de unt; 2 linguriţe de ulei de măsline; 1 sfert de cană de făină; 3 sau 4 căţei de usturoi tocat; 340 grame de ciuperci feliate; 1 sfert de cană de vin alb; 1 trime de cană de supă de pui, fără grăsime; sare şi piper proaspăt, după gust; 1 sfert de cană de pătrunjel proaspăt, tocat.
1. Preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade. Asezonează carnea de pui cu sare şi piper. Dă-o uşor prin făină.
2. Încălzeşte o tigaie mare pe aragaz, la foc mediu. Atunci când este încină, adaugă 1 linguriţă de unt şi 1 linguriţă de ulei de măsline. Adaugă puiul în tigaie şi găteşte-l la foc mediu, timp de aproximativ 5 minute pe fiecare parte sau până când carnea nu mai este roz. Pune carnea de pui deoparte, într-un cuptor cald.
3. Adaugă uleiul de măsline rămas şi cealaltă linguriţă de unt în tigaie, apoi pune usturoiul şi trage-le în tigaie preţ de câteva secunde. Adaugă apoi ciupercile, sarea şi piperul, amestecând ocazional până când acestea capătă o culoare aurie, timp de aproximativ 5 minute.
4. Adaugă vinul alb, supa sau fiertura de pui (adică apa în care a fiert carnea), pătrunjelul. Amestecă în tigaie cu o lingură de lemn, pentru a dezlipi orice bucăţi maro formate pe fundul tigăii. Găteşte totul preţ de câteva minute sau până când lichidul din tigaie îşi reduce volumul la jumătate.
5. Peste pui se pune acest sos cu ciuperci şi se serveşte cald.
Reţine: în reţeta originală, s-a folosit 1 lingură de făină şi s-a aruncat restul, aşa încât calculele au fost doar pentru 1 lingură de făină.
Pont: foloseşte făină de orez dacă vrei să obţii un preparat fără gluten!
Articolul anterior Cotlet de porc cu mere şi cuişoare Articolul următor Creveţi cu orez, usturoi şi pătrunjel