Pui îndrăgostit
În ciuda cepei și a usturoiului, care lasă o aromă delicioasă, aceasta este o cină perfectă pentru Ziua Îndrăgostiților sau pentru o masă în familie.
1/2 cană vin alb sec, 1/2 cană supă de pui, 1 pui grill, 1 lingură făină, 1 căpățână usturoi, 2 lămâi, 2 cepe, sare, piper, ulei de măsline
1. Se îndepărtează măruntaiele puiului și se tamponează exteriorul cu proasoape de hârtie, apoi se asezoneaază cu sare și piper interiorul acestuia.
2. Se taie lămâile în patru și două sferturi se introduc în interiorul puiului, alături de usturoiul curățat și tăiat pe jumătate, apoi se periază exteriorul cu ulei de măsline și se presară un pic de sare și piper.
3. Se leagă picioarele puiului și aripile dedesubtul lui, apoi se pune puiul întreg într-o tavă mică, pentru a nu se arde cepele.
4. Se curăță și feliază cepele după care se amestecă într-un bol cu restul de lămâi, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță sare și 1/2 linguriță piper, iar acest amestec se pune în tavă, pe lângă pui.
5. Se bagă tava la cuptor pentru o oră și un sfert, până când înțepi între pulpe și iese o zeamă curată, apoi se scoate puiul pe un platou, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă așa 10 minute.
6. Se pune tava cu tot cu cepe și lămâi pe un ochi al aragazului la foc mediu și se adaugă vinul, amestecând cu o lingură de lemn care să amestece și bucățelele prinse pe fundul tăvii, apoi se pun supa de pui și făina, amestecând continuu până când se îngroașe sosul.
7. Se adaugă sosului orice suc s-ar fi srâns sub pui, apoi se taie puiul și se servește cu lămâi, ceapă și sos cald.